torsdag 11 juli 2013

SM i Örebro – rond 6

Jan-Olov Lind är i delad ledning i veteran-SM. Foto: Joakim Sparv

Nils Grandelius är tillbaka i förarsätet efter dagens vinst mot Pia Cramling. Övriga partier i sjätte ronden slutade med delad poäng.

Nils Grandelius – Pia Cramling
Vit drar


21.Le3!
Ett av svarts problem är att 21...d4 besvaras starkt med 22.Se4. Ett annat att vit efter 21...Da5 22.f5 hotar att öka pressen med Tg3 och h5-h6 etc. Det är svårt att finna en hållbar försvarsplan.
21...Ld7 22.Dxd7 Txd7 23.Lxc5 Lxc5


24.Se4!
En avgörande gaffel.
24...dxe4 25.Txd7 e3 26.b4 La7 27.Tg3 Txf4 28.Tgxg7+ Kf8 29.Ld3 b5 30.Txh7 Kg8 31.Tdg7+ Kf8 32.h6


32...uppg.

Rond 6
Axel Smith – Stellan Brynell remi
Hans Tikkanen – Jonny Hector remi
Bengt Lindberg – Pontus Carlsson remi
Nils Grandelius – Pia Cramling 1-0
Michael Wiedenkeller – Tiger Hillarp Persson remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sex ronder:
Nils Grandelius 4,5; Hans Tikkanen och Axel Smith 4; Pia Cramling, Tiger Hillarp Persson och Stellan Brynell 3; Michael Wiedenkeller 2,5; Bengt Lindberg, Pontus Carlsson och Jonny Hector 2 poäng.

Rond 7
Tiger Hillarp Persson – Axel Smith
Pia Cramling – Michael Wiedenkeller
Pontus Carlsson – Nils Grandelius
Jonny Hector – Bengt Lindberg
Stellan Brynell – Hans Tikkanen

Limhamnsjuniorerna Linus Johansson och Philip Lindgren drabbade samman i Mästarelitgruppen, och det blev ungefär som när Limhamnarna Jonny Hector och Stellan Brynell möttes i SM-gruppen, det vill säga en kampremi. Med tre ronder kvar leder Philip en halv poäng före Dan Cramling.

I junior-SM ser det ut att bli en strid om titeln mellan Martin Lokander och Carl Cederstam Barsk. De delar ledningen på 5,5 poäng. I veteran-SM delas ledningen av Åke Westin, Magnus Wahlbom och Jan-Olov Lind på 4,5 poäng.

* * * * *

Efter ett gig på scenen på Højbro Plads blev det spontanjazz vid sidan om. Foto: LG

Det blev Köpenhamn idag och Copenhagen Jazz Festival i en lyckad flykt undan de allsmäktiga datorerna. Det vimlar av scener runt om i staden, många av dem utomhus. Promenerar runt, lyssnar och betraktar.

Danska massmedier har larmat om kackerlackor i köken på ett par av de populära Nyhavnskrogarna. Det tycks inte påverka besöksfrekvensen. Efter vinterkräksjukan på Noma betraktas kanske kackerlackor bara som exotiska inslag. Jag brukar hur som helst sällan slå mig ner på något av ställena där. Jag sitter mycket hellre och skriver på Cafe Ofelia vid närbelägna Skuespilhuset med Operan på andra sidan vattnet.

Scenen på Gråbrødre Torv. Foto: LG

Sitter och lyssnar på Gråbrødre Torv och minns mitt första besök på jazzklubben Montmartre i Köpenhamn på 1970-talet. Det legendariska jazzstället ligger inte långt från torget. Det var Ingemar, alias Sixten, som tog med mig dit. Det var Dexter Gordon på scenen, om jag minns rätt. Han bodde i Köpenhamn vid den tiden. Vi lämnade Montmartre när det stängde omkring fem på morronen. Sedan sov vi ett par timmar i en trappuppgång – de flesta dörrar var olåsta på den tiden – och tog första morronfärjan tillbaka till Malmö. Tiderna förändras, numera kan jag få för mig att gnälla om madrassen i ett i övrigt förstklassigt hotellrum är för mjuk. Jag älskar att röra mig mellan högt och lågt, för att få hela bilden, men gränserna har förskjutits.

Provisorisk scen utanför en av Torvehallerne. Foto: LG