lördag 20 juli 2013

Veteranernas lag-EM – rond 1

Sveriges andralag är ett av de lag som vann med 4-0 i första ronden. Det var mot Norges tredjelag. Närmast kameran ser vi Richard Wicklund-Hansen mot Gunnar Hedin. Foto: Bjørn B. Johansen

Ett gäng morronpigga veteraner gör upp om lag-EM i Dresden. Sverige har fyra lag på plats. Danmark kom på sjätte plats förra gången och har förstärkt laget med Jacob Øst-Hansen på förstabordet. Må så vara, men som framgår nedan lyckades han inte besegra Sten Bernhardsson.

Sverige 1 - Ottonen Magdeburg 3–1
Bengt Hammar – Hans Werchan remi
Magnus Wahlbom – Karl-Heinz Bondick 1-0
Nils-Åke Malmdin – Günter Andreas 1-0
Leif Svensson – Heinz Grassmann remi

Sverige 2 – Norge 3 4–0
Gunnar Hedin – Richard Wicklund-Hansen 1-0
Felix Nordström – Kai Nilsen 1-0
Ulf Korman – Leif Kverndal 1-0
Helge Wademark – Odd Birkestrand 1-0

Sverige 3 – Danmark 1 0,5–3,5
Sten Bernhardsson – Jacob Øst-Hansen remi
Gunnar Andersson – Jørn Sloth 0-1
Robert Danielsson – Jens Kølbæk 0-1
Per Johansson – Bent Sørensen 0-1

Sverige 4 – SF Leipzig 0,5–3,5
Sven-Olof Andersson – Karl-Heinz Lehmann remi
Åke Sandklef – Robert Beltz 0-1
Sven Nordenström – Friedbert Prüfer 0-1
Bo Nyberg – Bernd Weber 0-1

Direktsändningen var inte mycket att hurra för, speciellt inte med tanke på att Dresden har arrangerat flera större evenemang förut. Det kan bara bli bättre. Förhoppningsvis dyker det upp en partifil inom en inte alltför avlägsen framtid. Annars hoppas jag att svenska spelare hör av sig med partier/observationer. De kan de förresten gärna göra även om det dyker upp en eller annan partifil.

* * * * *

Pardubice slår Dresden med springarlängder när det gäller direktsändning. Tjeckerna visar partier från 92 bord! Där har vi chansen att se den svenska kvintetten i aktion. Idag kunde man – själv kopplade jag av i Köpenhamn – följa Daniel Semcesens parti mot andrerankade Liviu-Dieter Nisipeanu. När en spelare med elo 2670 bjuder remi mot en spelare med elo 2447 i en ställning som spritter av liv anar man att den högrankade har problem:

Daniel Semcesen – Liviu-Dieter Nisipeanu
Slutställningen efter 32...Dd8-b6


Om Daniel mött en lägre rankad spelare hade han nog avslagit remianbudet och spelat 33.Lxf3 Lxf3 34.Txf3. Löparen på h8 är ju ett skämt.

På morgondagens meny står bland annat Jonathan Westerbergs möte med GM Jevgenij Vorobiov.