fredag 12 juli 2013

SM i Örebro – rond 7

Det blev ett rallarslagsmål mellan Jonny Hector och Bengt Lindberg. Foto: Niklas Sidmar

Pontus Carlsson har inte haft mycket att glädjas åt i Örebro, men han lyckades i alla fall hålla remi i ett slutspel med bonde under mot Nils Grandelius. Nu blev det remier även för förföljarna Hans Tikkanen och Axel Smith, så Nils behåller sin halvpoängsledning med två ronder kvar. Annars såg det ut som om Stellan Brynell skulle kunna bryta sin oändliga remiserie. Han hade klar slutspelsfördel mot Hans, men fann inte någon möjlighet att bryta igenom. Det ska kanske till en Ulf Andersson för att finna en vinstidé, om det finns någon.

Som så ofta var det Jonny Hector som tog huvudansvaret för underhållningen. Han är sannerligen beredd att ta risker, och Bengt Lindberg assisterade förtjänstfullt. I diagramställningen har Jonny lämnat springaren på e3 i sticket. Det skulle Ulf Andersson inte ha gjort. Å andra sidan skulle han aldrig utsätta sig för en sådan ställning. Tanken är förstås att om svart slår springaren så hugger vit på d7.

Jonny Hector – Bengt Lindberg
Svart drar


Bengt spelade 19...0-0-0 med fortsatta komplikationer, som Jonny behärskade bäst och vann.

Men det finns en fantastisk möjlighet efter 19...Sxe3! och slaget på d7.
a) 20.Txd7 Lxg2!! 21.Txc7+ (21.Txg2 Txg2+ 22.Kh1 Dxd7 23.Lxd7+ Kxd7 24.Dh3+ Ke8 25.Dxe3 Txc2 och svart vinner) 21...Lc6+!

analys

En het avdragsschack besvaras alltså med en ännu hetare. Underbart. Tänk att få in en sådan kontring i ett parti. Efter 22.Dg3 Txg3+ 23.hxg3 Lxb5 har svart klar fördel.
b) 20.Lxd7+ Ke7 21.Dxb4+ Ld6

analys

och svart vinner.

Rond 7
Tiger Hillarp Persson – Axel Smith remi
Pia Cramling – Michael Wiedenkeller 1-0
Pontus Carlsson – Nils Grandelius remi
Jonny Hector – Bengt Lindberg 1-0
Stellan Brynell – Hans Tikkanen remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sju ronder:
Nils Grandelius 5; Hans Tikkanen och Axel Smith 4,5; Pia Cramling 4; Tiger Hillarp Persson och Stellan Brynell 3,5; Jonny Hector 3; Pontus Carlsson och Michael Wiedenkeller 2,5; Bengt Lindberg 2 poäng.

Rond 8
Axel Smith – Hans Tikkanen
Bengt Lindberg – Stellan Brynell
Nils Grandelius – Jonny Hector
Michael Wiedenkeller – Pontus Carlsson
Tiger Hillarp Persson – Pia Cramling

I Mästarelitgruppen vann Philip Lindgren åter och har en enpoängsledning före Tommy Andersson och Rauan Sagit. I näst sista ronden möter Philip just Rauan.

I junior-SM blev det en tolvdragsremi i toppmötet mellan Martin Lokander och Carl Cederstam Barsk. Ulf Andersson hade kanske gjort detsamma i ett sådant läge. I veteran-SM leder Jan-Olov Lind och jag påminner om att han var näst bäste svensk (efter Pia Cramling) i veteranernas internationella turnering i Täby i våras. Jan-Olov kan ha kommit för att stanna i tätpositionen.

* * * * *

Anders Nilsson, Lund mejlade över bilden till vänster apropå den bild från Højbro Plads som jag publicerade igår: ”Deja vu. Samma plats, samma banjospelare med samma byxor men han har bytt skjorta. Bilden tagen sommaren 2011.”

Det blir visst lite bättre skärpa i bilderna om man klickar på dem.