söndag 7 juli 2013

SM i Örebro – rond 2

Nils Grandelius mot Bengt Lindberg, tre muggar mot en. Foto: Joakim Sparv

Nils Grandelius visade klass idag när han sakta men säkert manövrerade ut Bengt Lindberg. Pontus Carlsson framstår som en slugger vid brädet (och vid sidan om). Liksom igår gick det snett och den här gången var det Axel Smith som duckade och inkasserade. Dagens tredje vinst i SM-gruppen stod Jonny Hector för:

Jonny Hector – Pia Cramling
Svart drar


Det ser inte bra ut för svart på damflygeln, så här gäller det att försöka skapa motspel på andra flygeln. Ett bakhåll på vits kung ser ut att vara enda chansen.
40...Dh2 41.Dg5!
Löparoffer på g6 hänger i luften.
41...Dh1+ 42.Ke2 Dg1


Här tog sig Jonny en ordentlig lutare och försäkrade sig om att hans kung hade en säker flyktväg. Sedan var det dags att be ridåhalarna att inta sina platser.
43.Lxg6! Dxf2+ 44.Kd1 Df1+ 45.Kc2 De2+ 46.Kb1


46...uppg.
Efter 46...Df1+ 47.Ka2 Dc4+ 48.Ka1 Df1+ 49.Lb1 är det matt i två.

I samma veva överskred Dan Cramling betänketiden i en förlustställning mot Limhamnsjunioren Philip Lindgren i Mästarelitgruppen. Så Limhamn-Cramling 2-0.

Rond 2
Axel Smith – Pontus Carlsson 1-0
Jonny Hector – Pia Cramling 1-0
Stellan Brynell – Tiger Hillarp Persson remi
Hans Tikkanen – Michael Wiedenkeller remi
Bengt Lindberg – Nils Grandelius 0-1

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter två ronder:
Tiger Hillarp Persson, Nils Grandelius och Axel Smith 1,5; Jonny Hector, Michael Wiedenkeller, Stellan Brynell, Hans Tikkanen och Pia Cramling 1; Bengt Lindberg 0,5; Pontus Carlsson 0 poäng.

Rond 3
Nils Grandelius – Axel Smith
Michael Wiedenkeller – Bengt Lindberg
Tiger Hillarp Persson – Hans Tikkanen
Pia Cramling – Stellan Brynell
Pontus Carlsson – Jonny Hector

Anton Frisk Kockum tog som bekant en IM-inteckning i Växjö nyligen och nu leder han Mästarelitgruppen på 2 poäng. Det är samma poängutdelning för Magnus Wahlbom i veteran-SM och Carl Cederstam Barsk och Martin Lokander i junior-SM.

Det är sommarmånaden juli och solen har skinit och där sitter man framför datorn och glor på schack. På något vis förstår jag icke-schackspelare som skakar på huvudet. Ingemar hade en idé om att vi kunde hänga upp en skylt här på bloggen med meddelandet: Stängt på grund av B-vitaminbrist. Men förnuftet tycks ha tagit semester.

Borde det införas id-kontroll i kadett-SM? Foto: Joakim Sparv