onsdag 17 juli 2013

Fischercentret i Selfoss

Foto: Björgvin S Gudmundsson

GUNNAR FINNLAUGSSON:
Den 11 juli kl 17 lokal tid var det 41 år sedan Spassky spelade 1.d4 i första VM-partiet i Reykjavik. I Selfoss invigde Illugi Gunnarsson, minister för kultur och utbildning, då det som på isländska heter Fischersetur. Landbruksminister Jóhannsson kommer från Selfosstrakten och höll ett inspirerat tal. Legenden Fridrik Ólafsson berättade om sin vän Fischer. Ólafsson överlämnade tre orginalprotokoll från kandidatturneringen 1959 (vinst, remi och förlust). Helgi Ólafsson bevisade med statistik det vi andra redan visste: Fischer är den världsmästare som på ett imponerande sätt dominerade under sin aktiva tid som världsspelare.

Fischersetur är ett kombinerat museum och klubblokal för den lokala schackklubben. Magnús Matthíasson har varit en av nyckelpersonerna under uppbyggnaden. Museet lär vara Nordens första schackmuseum.

Sveriges bidrag kommer från Lund, det vill säga från Calle Erlandsson och undertecknad.

Lokalen, som ägs av den lokala byggmästaren Sigfús Kristinsson, är ett våningplan på 140 kvadratmeter. Det har totalrenoverats och Fischersetur har blivit en stolthet för min födelseby Selfoss. Ägarens dotter Aldís Sigfúsdóttir har varit projektledare.

Från Fischersetur är det bara några hundra meter till Fischers grav i Laugardælir. Följande unika detaljer finns redan på plats:
* Kopia på matchbordet.
* Fischers stol från antikvariatet Bókin i Reykjavik.
* En stor oljemålning som visar Fischer och Spassky vid brädet. Ställningen på brädet är från det spektakulära trettonde partiet.
* Matchprotokoll från 1972.
* Utskrift från mätningar (kromotografi) som Spassky krävde efter åttonde partiet.
* Bibliotek med böcker på olika språk om Fischer och matchen.

Ett så kallat Riddaralid (Springargarde) av pensionärer under ledning av före justitiministern Óli Th Gudbjartsson håller Fischersetur öppet tre timmar om dagen tills vidare. Ytterligare bilder finns på skak.is och dfs.is.

Från invigningen. Fridrik Olafsson flankeras av Saemundur Palsson (Fischers livvakt 1972) och Gunnar Finnlaugsson. Foto: Aldis Sigfusdottir