måndag 1 juli 2013

Ett misslyckat befrielseförsök

Framdukat för Norgemästerskapet i Lillehammer. Foto: Bjørn Berg Johansen

Direktsändningslistan är för tillfället kort, men där finns i alla fall underhållning från Norgemästerskapet i Lillehammer. I dag fann jag något som jag tror kan bero på att ronden började redan klockan 9.30.

Leif Erlend Johannessen – Frode Urkedal
Vit drar


Vit har problem. Svart hotar att förstärka angreppet med Te8-e6-h6. Bästa försvarsförsöket är 24.Sh4 för att besvara 24...Te6 med 25.Df5. Det kom i stället ett misslyckat befrielseförsök:
24.e4? dxe4 25.Txe4 Txe4 26.Dxe4


26...Dh1+! 27.uppg.

Efter fyra ronder delas ledningen av Jon Ludvig Hammer och Atle Grønn på 3,5 poäng.

* * * * *

Bloggkoll. Det här med den mänskliga intuitionen kontra datorns räknekraft. Är processen som leder fram till ett drag i själva verket ganska likartad? Olle Häggström skriver mer om det på sin blogg. Nils Grandelius berättar om turneringssegern i Golden Sands och beskriver sina chanser i kommande SM i Örebro som ”förhållandevis goda” på sin blogg. Tiger Hillarp Persson var mycket överraskad över turneringssegern i Svein Johannessens minnesturnering i Oslo. Han skriver om det och kommenterar ett par av sina partier därifrån på sin blogg. Vad jag tycker om Raymond Keene antyds bland annat i det här blogginlägget. The Streatham & Brixton Chess Blog har bra koll på hans allt längre syndaregister.