fredag 19 juli 2013

Festivalen i Pardubice

Sergei Movsesian tog hem snabbschackturneringen G1. Foto: czechopen.net

Den traditionella sommarfestivalen i Pardubice, Tjeckien, är i full gång. Klockan 15 idag startade det som får betraktas som huvudturneringen, Grandmaster Open (grupp A). Bland deltagarna där finns Ralf Åkesson, Daniel Semcesen, Jonathan Westerberg, Martin Lokander och Sam Kassani. Länkarna finns på plats i den oumbärliga högerspalten.

Åkesson och Westerberg värmde upp på plats med snabbschackturneringen G1 onsdag-torsdag, och fick nöja sig med blygsamma placeringar. Sergei Movsesian segrade. Slutresultat.

* * * * *

Jan Johansson gör mig uppmärksam på något som jag skulle vilja beteckna som milt vansinne. I Lüneberg spelas GM/IM-turneringarna (nio ronder) tidigt på dagen, den öppna turneringen (sju ronder) på kvällen. Jens Ove Fries Nielsen och fyra andra i IM-turneringen dubblerar! Det innebär alltså fjorton ronder på sju dagar! En del får aldrig nog.

* * * * *
 
Jag har brutit mot en av mina grundläggande levnadsprinciper, den att inte spela schack på internet. Nu är jag förmodligen oåterkalleligen fast i det digitala schackträsket. Det är skoj och jag har lyckats intala mig själv att det är god träning. Det blir nästan uteslutande tiominuters och jag får faktiskt möjlighet att skaffa praktik i en del udda öppningsvarianter och öva den taktiska blicken. Grannen Stellan stödjer idén. Jag skulle vilja se resultat av mina intensiva träningstimmar när det är dags för Riga Open om ett par veckor.

Igår kväll blev det Folk å rock vid Lilla torg i Malmö med Anders F Rönnblom med band på scenen (Foto: Bengt Kvisth). Jag var där tillsammans med några av hans största fans. Alltid skoj att lyssna på högrankade musiker. ”Lyssna på texten”, sa Bengt. Lätt för honom att säga som kan alla texterna utantill. Jag uppfattade ungefär en femtedel. Ordet ”osårbar” artikulerades i varje fall föredömligt. Detta stympade smakprov från Youtube gör inte alls låten rättvisa och dessutom är det bedrövligt folktomt i den lokalen. Ingen inspirerande miljö. Vid konserten igår slogs möjligen ett Guinnessrekord i kategorin: Hur många mänskor kan man få in i en liten kafélokal. Men det var okej ståplatser och en bra konsert. Mycket folk å mycket rock.