onsdag 31 juli 2013

Slutspelsmissar i Politiken Cup

I morgon är det Parimarjan Negi (bilden) som ska försöka stoppa Ivan Cheparinov. Foto: politikencup.dk

Det tycks inte spela någon roll vem som sätter sig mittemot Ivan Cheparinov, de verkar alla vara dömda till undergång. I dag var det Hrant Melkumyan som misslyckades att stoppa den topprankade bulgaren. I morgon är det Parimarjan Negi som ska upp mot den obeveklige Cheparinov. Med all respekt för detta toppmöte, jag kommer nog att vara mer intresserad av att följa partiet på bord 5: Jonny Hector mot Nils Grandelius. Senast möttes de i sommarens SM i Örebro. Nils hade då vit och vann.

En av få som har lyckats skaka Cheparinov är Tom Rydström. I dag förärades Tom en halva:

Ulrik Larsen – Tom Rydström
Vit drar


Det är remi efter 73.Sxb5 a2 74.Sd4 och springaren klarar biffen. I stället följde:
73.Sa2+? Kb2 74.Sc3 a2 75.Sxa2 Kxa2 76.Kc3 Ka3


77.Kc2 b4 78.Kb1 Kb3 79.uppg.

Tomas Carnstam å sin sida satt med ett vunnet damslutspel, men jag misstänker att tröttheten krävde sin tribut. Båda spelarna hade ungefär fyra minuter kvar i den här ställningen:

Vegar Koi Gandrud – Tomas Carnstam
Svart drar


Svarts dam står idealiskt på d4 där den avskärmar vits kung från bonden. Från d-linjen kan den också stödja bondens frammarsch. Vit kan sätta i gång en serie schackar, men det ger bara svarts kung chansen att komma i närkontakt med bonden. Till att börja med måste svart beakta matthotet och spela 69...Ka4. I stället följde:
69...Dc4+? 70.Kd6 e4 71.Ke5


Bonden är förlorad. En schack på a8 kan ordna den saken, och om bonden flyttar så är det schacken på a7 som gäller.
71...Dd3 72.Da8+ Kb4 73.Dxe4+ Dxe4+ 74.Kxe4 remi

Partierna genomspelbara.

* * * * *

Hoang Thanh Trang, Ungern är i ensam ledning i dam-EM i Belgrad med 7 poäng efter åtta ronder. Foto: chess-news.ru

Med dagens vinst mot ryskan Jevgenija Ovod i dam-EM har Pia Cramling häng på täten. Hon ligger på plats 11-27 med tre ronder kvar. Det är alltså de fjorton främsta som kvalificerar sig till världscupen. Axel Smith rapporterar på schack.se.

Partierna genomspelbara.

* * * * *

Stellan Brynell spelar för SSC Rostock 07 i tyska Bundesliga division 2. Det är anledningen till att han med start idag spelar med i en turnering över sju ronder i just Rostock. Polacken Jacek Tomczak representerar också arrangörsklubben och dessa båda stormästare är topprankade i turneringen. Det var dubbelrond i dag och båda vann sina partier.