torsdag 31 juli 2014

Evgenij Agrest turneringsvinnare

Stefan Djuric och Evgenij Agrest i finalpartiet i Les Sables d'Olonne. Foto: Olle Ålgars

Innan OS i Tromsø tar över det mesta av utrymmet på den här bloggen har vi två dagar där vi kan beta av några turneringar som genomförts under värmeböljorna. Evgenij Agrest förlade sitt genrep inför OS till franska Les Sables d'Olonne. Det gick alldeles utmärkt. I sista ronden spelade han en snabb remi i finalpartiet mot Stefan Djuric och de delade förstapriset. Evgenij förklarades som turneringsvinnare efter särskiljning. Slutresultat.

Evgenijs vackraste slutdrag i Les Sables d'Olonne:

Evgenij Agrest – Vladimir Okhotnik 
Vit drar


46.Lc6! uppg.

Olle Ålgars spelade också med i turneringen och han rekommenderar ett besök i den franska staden: ”Ifall turneringen återkommer nästa sommar, så vill jag rekommendera den för er som vill spela under trevliga förhållanden. Vistelsen går bra att kombinera med bad, då stället ligger vid atlantkusten och det finns en strand som sträcker sig några kilometer längs med staden. Stranden försvinner under natten på grund av tidvattnet och återkommer på morgonen i en lugn rytm som speglar hela staden.”

För tillfället befinner sig Evgenij och övriga medlemmar i OS-laget – med undantag av Tiger Hillarp Persson som vilar ut efter Politiken Cup hemma i Malmö och tar sig till Tromsø på egen hand – på ett träningsläger i Arvika. Hans Tikkanen är åter fit for fight efter de vattkoppor som hindrade honom att försvara SM-titeln. I morgon åker de bil till Oslo för vidarebefordran med flyg till Tromsø. Det är invigning imorgon kväll och på lördag klockan 15 är det dags för första ronden.

Grannen Stellan finns med i det gänget som kapten för svenska laget i öppen klass. Efter att ha varit engagerad på olika sätt vid SM i Borlänge drog han i väg till en öppen turnering arrangerad av den klubb han representerar i tyska Bundesliga, det vill säga SSC Rostock 07. Det var en turnering över sju ronder där Vladimir Jepisjin segrade på 6 poäng. Stellan vann turneringen i fjol men fick nu nöja sig med fjärde plats efter en förlust mot Jepisjin i femte ronden. Slutresultat.

I går startade schackfestivalen i Olomouc, Tjeckien. Jan Johansson är med i GM-turneringen medan Martin Lokander är med i IM-turneringen. Båda fick en olycklig start med förluster i gårdagens inledande rond. Du följer turneringarna med hjälp av länkar under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

Mer om sommarturneringar i morgondagens inlägg. Då planerar jag att bland annat visa Kaj Engströms juvel från SM i Borlänge. Och här får ni tänka er en upphetsande trailer.

* * * * *

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.