onsdag 30 juli 2014

Politiken Cup – rond 10

Xiangzhi Bu svarade för ett sagolikt resultat. Foto: Calle Erlandsson

I och med att Parimarjan Negi och Maxim Matlakov tog en snabbremi (17 drag) kunde Xiangzhi Bu spela utan press mot Richard Rapport. I det läget hade kinesen redan säkrat förstaplatsen. Rapport hade en fjäderpress mot Bu men det blev remi. Med det slutade Bu på 9 av 10, ett sagolikt resultat.

Jonny Hector och Daniel Semcesen blev bästa svenska spelare på 7,5 poäng. De kom på tionde respektive fjortonde plats. Slutresultat.

Med start redan dagen efter SM i Borlänge tappade Politiken Cup nog några svenska spelare, men å andra sidan kunde man profitera på närheten till OS i Tromsø. Det fanns många spelare som förlade sitt genrep till Helsingör. Så till exempel var fyra av de fem i Australiens OS-lag på plats i Helsingör. Två av dem, 13-årige Anton Smirnov och 23-årige Junta Ikeda, erövrade IM-inteckningar. Smirnov satte en vacker punkt i tionde ronden:

Allan Stig Rasmussen – Anton Smirnov 
Svart drar


28...Tf5! 29.uppg.
Pest eller kolera: 29.exf5 Df3+ 30.Kg1 Sh3 matt eller 29.Dc3 Dh3+ 30.Kg1 Sf3+ med matt eller damvinst.

16-årige tysken Jan-Christian Schröder kunde glädjas åt en GM-inteckning.

Ännu en schackfest i Helsingör är avverkad, som vanligt professionellt genomförd. Nästa år blir det spel 25 juli – 2 augusti. Jag återvänder dit som åskådare, eventuellt som spelare.

* * * * *

Så är de numrerade exen av boken på väg ut.

Danmark är Larsenland och det blev många samtal om boken i Helsingör. Stuart Conquest kom fram och presenterade sig i måndags och undrade om han kunde få göra en intervju, och medan jag satt och berättade om boken växte tanken på att den bör översättas till engelska. Jag glömde fråga honom var intervjun ska publiceras men misstänker att det kan vara i engelska tidskriften Chess.

Gamle schackvännen Kaj Engström undrar om jag har lust att komma till Kungstornet i Stockholm och presentera boken. Klart jag har. Hoppas att det ordnar sig senare i år.

”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” finns fortfarande på lager. Priset är 140 kr och fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.