måndag 21 juli 2014

Politiken Cup – rond 1

Jonny Hector. Borlänge igår, Helsingör idag. Foto: Lars O A Hedlund

Från Borlänge till Helsingör på en dag – hur löser man det? Jonny Hector och Daniel Semcesen tog ett nattåg, Tiger Hillarp Persson övernattade på Arlanda och tog morronflyget därifrån till Köpenhamn. Alla kom fram i tid till Politiken Cup och alla tre vann mot betydligt lägre rankade spelare. Nu väntar förhoppningsvis en god natts sömn för dem inför morgondagens dubbelrond.

Nils Grandelius tog sig hem från Borlänge till Malmö i ett makligare tempo och slumpen ville att vi skulle hamna sidan om varandra på tåget hem. Har SJ koll på vem som är schackspelare och ordnar platsbiljetter därefter? Märkligt. Vi fick rett ut ett och annat, som varför han blir mindre störd av omgivningen i en spellokal än jag. Han växte upp en bit utanför Dalby där det fanns hönsgårdar i grannskapet och där två tuppar hade kuckelikudueller tidigt om mornarna. ”Man vänjer sig” förklarade Nils. Jag börjar förstå varför mina konkurrenter i Riga Open uthärdade mässingsorkestrar och annat fanskap. Det var kanske för lite störningsmoment i min barndom.

Men nu handlar det alltså om Politiken Cup med 312 deltagare från 25 nationer, däribland 24 stormästare. Jag älskar den internationella atmosfären i den turneringen.

Det blev inga överraskningar bland toppborden i första ronden. Man kan spekulera i hur engelsmannen Tim Rogers kände sig när han såg att han skulle spela mot andrerankade Richard Rapport. Efter att ha sett partiet misstänker jag att Rogers var mer nervös än inspirerad.

Richard Rapport – Tim Rogers
Caro-Kann (B 10)
1.e4 c6 2.Sc3 d5 3.De2 dxe4 4.Sxe4 Sd7??


5.Sd6 matt

Dagens vackraste kombination svarade David Smerdon för. Det var Nils som uppmärksammade mig på det när vi satt där i vagn 1 plats 14 och 15 på väg söderut mot hemstaden.

Sigurd B Justinussen – David Smerdon 
Svart drar


17...Df4!!
Förutom matthotet på h2 skymtar ju kvävmatten på f2.
18.Txc7+ Dxc7 19.Tc1


19...Dxc1+! 20.Lxc1 Td1+ 21.uppg.
Gaffeln på f2 ordnar vinsten efter 21.Dxd1.

* * * * * 

Jag ansökte om ett bidrag från Schackakademien för mitt bokprojekt på 10 000 kr och tänkte att mina 44 år som schackskribent mer eller mindre på heltid kunde läggas i vågskålen. Schackakademien beslöt att att mina insatser för svenskt schack förtjänade ett bidrag på 2 000 kr. Jag har tackat nej till det och dragit tillbaka min ansökan. Nu förlitar jag mig som tidigare under tiden med Schacknytt på att det är de trogna läsarna som tar hand om finansieringen genom att köpa ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie”. Den kostar 140 kr. Fraktkostnad på 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varvid jag skickar bok och faktura. Köp boken!

När Schacknytt fyllde tio år firade vi det med en jubileumsturnering 1979, och det blev Malmös första GM-turnering genom tiderna. Lasse Karlsson segrade och fick sitt internationella genombrott. Bland medtävlarna fanns dåvarande juniorvärldsmästaren Yasser Seirawan. Jubileumsturneringen bekostades av cirka 300 SN-prenumeranter som skänkte 100 kr var. Det räckte för att betala evenemanget. Ett underbart stöd från läsekretsen.

Nu prövar jag något liknande och hoppas att det finns en liten grupp som ställer upp. Jag kommer att sälja tolv numrerade ex av boken för 1000 kr styck. Namnen på välgörarna kommer att anges här på bloggen. Själv behåller jag nummer 1. Calle Erlandsson har köpt nummer 2 och Olle Häggström nummer 3. Om idén håller så skulle det ge mer än det belopp som Schackakademien inte ville ställa upp med.