lördag 18 oktober 2014

Dags för ett finalparti

Jens Kristiansen har chansen att åter vinna Larsens minnesturnering. Bilden är från Aalborg 2012. Foto: Ingemar Johansson

Inför morgondagens slutrond i Larsens minnesturnering i Aalborg delas ledningen av de båda topprankade Vladimir Okhotnik och Jens Kristiansen. Passande nog drabbar de samman i ett finalparti. En halv poäng efter dem finns bland andra Magnus Wahlbom.

* * * * *

I tolfte ronden i junior-VM mötte Linus Johansson den ryske stormästaren Michail Antipov, som missade att sätta matt. Nu fanns det en bra ursäkt för missade möjligheter i det intressanta slutspelet.

Michail Antipov – Linus Johansson 
Vit drar


Som ingen mänsklig hjärna klarar av att klura ut är det matt i 43 drag. Facit: Nalimovs slutspelsbas. I partifortsättningen var ställningarna växelvis på ömse sidor om femtiodragsregeln. Ibland var det inte ens forcerad matt. Efter att ha laverat i fyrtio drag från diagramställningen ställde Antipov in vinstförsöken och bjöd remi. Partiet genomspelbart.

Inför morgondagens slutrond har Shanglei Lu och Yi Wei fått sällskap på förstaplatsen av Vladimir Fedosejev och Jan-Krzysztof Duda på 9 poäng. Linus Johansson och Jonathan Westerberg har 7 respektive 6 poäng.

Alexandra Gorjatjkina är redan klar vinnare i flickklassen. Jessica Bengtsson och Angelina Fransson står på 5,5 respektive 5 poäng.

* * * * *

Xtracon GM i Køge slutade med delad förstapris för Alexander Fier och Peter Prohaszka på 7 poäng (av 9). Daniel Semcesen, Axel Smith och Björn Ahlander kom på delad plats 9–16 med 5,5 poäng.

Karina Amnartsumova tog hem förstapriset i damturneringen efter att ha besegrat Ellinor Frisk i sista ronden. Ellinor kom trea.

* * * * *

Idag var det höstpremiär i tyska Bundesliga. (Allsvenskan och Nationella lagmästerskap har avancerat i den oumbärliga högerspalten.) I laguppställningarna i högsta divisionen finns fyra svenskar men bara en av dem var med i första ronden. SK Turm Emsdetten med Nils Grandelius på bord 4 (remi) besegrade SSC Rostock 07 med 5–3. Rostock fick klara sig utan Stellan Brynell, som ju har ett coachuppdrag i Pune, Indien. Inte heller Jonny Hector, Emsdetten och Emanuel Berg, Dortmund var med den här gången.

Och imorgon är det höstpremiär i allsvenskan.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.