tisdag 28 oktober 2014

GP-turneringen i Tasjkent – rond 6

Dmitrij Andrejkin avancerade till delad förstaplats. Foto: tashkent2014.fide.com

Jag försökte minnas vem som vann GP-turneringen i Baku för några veckor sedan. Kollade facit och såg att jag hade prickat in en av två. Det är inte som förr i tiden när världseliten samlades kanske en gång om året, och när någon av dem utmärkte sig med ett strålande resultat kunde turneringen bli minnesvärd, till och med en klassiker. Framför mig ligger boken om New York 1927. Capablanca segrade närmast före Aljechin och Nimzowitsch. Aljechin skrev turneringsboken. Ingen lär skriva en bok om den pågående GP-turneringen i Tasjkent. Om några månader är det nog inte många som minns vem som tog hem förstapriset. Överflödets förbannelse. Lyckligtvis arrangeras i varje fall inte fler VM-matcher än att vi har möjlighet att minnas dem.

I sjätte ronden i Tasjkent tog Dmitrij Andrejkin chansen att sälla sig till Hikaru Nakamura på förstaplatsen. Sergej Karjakin försatte sig i en besvärlig tidsnöd och i följande ställning började det gå alldeles galet.

Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin 
Svart drarKarjakin kunde ha hållit jämvikten med 22...Dxa2, men efter 22...Lf7? började det gå utför. På 22...Sb4 hade Andrejkin planerat 23.Lxg5!, till exempel 23...fxg5 24.De3 Sc6 25.Dxg5+ Kd7 26.Sb3 Dc7 (26...Db6? 27.Txd6+) 27.c5 Kc8 28.Lxc6 Dxc6 29.Th8 och vit vinner.

Rond 6
Boris Gelfand – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Baadur Jobava – Dmitrij Jakovenko remi 
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin 1-0 
Anish Giri – Tejmur Radjabov remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Rustam Kasimdzjanov 1-0 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sex ronder:
Hikaru Nakamura och Dmitrij Andrejkin 4; Sjachrijar Mamedjarov, Baadur Jobava och Maxime Vachier-Lagrave 3,5; Tejmur Radjabov, Dmitrij Jakovenko och Anish Giri 3; Fabiano Caruana och Sergej Karjakin 2,5; Boris Gelfand 2; Rustam Kasimdzjanov 1,5 poäng.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

Rond 7 (tisdag kl 11)
Fabiano Caruana – Boris Gelfand 
Rustam Kasimdzjanov – Hikaru Nakamura 
Tejmur Radjabov – Sjachrijar Mamedjarov 
Sergej Karjakin – Anish Giri 
Dmitrij Jakovenko – Dmitrij Andrejkin 
Maxime Vachier-Lagrave – Baadur Jobava

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.