onsdag 15 oktober 2014

GP-turneringen i Baku – rond 11

Boris Gelfand slutade på delad förstaplats. Foto: baku2014.fide.com

I sista ronden i Baku slutade alla partier utom ett remi. Det var den starkt spurtande Alexander Grisjtjuk som besegrade formsvage Leinier Dominguez. Det innebar att Fabiano Caruana och Boris Gelfand delade förstaplatsen. Caruana fick frågan vilket som var viktigast för honom: bra kvalité på partierna eller placeringen. Av svaret framgick att han inte var särskilt nöjd på det hela taget:
"Generellt är kvalitén på partierna viktigare, för om du spelar bra så leder det till ett bra resultat. Du kan ha otur ibland men det jämnar ut sig, så det viktigaste är att försöka hålla en bra nivå på spelet, bara normalt schack. Det lyckades jag inte med i den här turneringen, jag spelade flera dåliga partier. Jag förlorade två efter hemskt dåligt spel. Okej, jag kan inte säga att resultatet är en stor besvikelse, det är inte dåligt att sluta på delad förstaplats. Och ändå är jag besviken, jag hade många chanser som jag inte utnyttjade."
Caruana stannar kvar i Baku i fem dagar och sedan drar han vidare till GP-turneringen i Tasjkent. Det är tätt mellan givarna i GP-serien.

Grisjtjuk gjorde en anmärkningsvärd upphämtning de sista fyra ronderna. Så vad var det egentligen som hände? Han hade en förklaring:
”För mig bestod turneringen av två delar. I första delen var det jobbigt och jag spelade fruktansvärt dåligt, men sedan flyttade jag till ett hotell med fönster och allting förändrades. Jag kan inte leva utan fönster. Det var som om jag befann mig i en ubåt i över en vecka. När jag vaknade kändes det som om jag var gravid; jag mådde illa varje morgon, hela dagarna, och det syntes tydligt på mitt spel. Sen flyttade jag. Visst hade jag lite tur som vann tre partier av fyra efter flytten, men nivån på mitt spel förbättrades i varje fall dramatiskt.”
Rond 11
Sjachrijar Mamedjarov – Rustam Kasimdzjanov remi 
Tejmur Radjabov – Hikaru Nakamura remi 
Peter Svidler – Boris Gelfand remi 
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin remi 
Fabiano Caruana – Jevgenij Tomasjevskij remi 
Alexander Grisjtjuk – Leinier Dominguez 1-0

Partierna genomspelbara.

Slutställningen:
Caruana och Gelfand 6,5; Grisjtjuk, Karjakin, Nakamura, Tomasjevskij och Svidler 6; Radjabov 5,5; Mamedjarov och Kasimdzjanov 5; Andrejkin 4,5; Dominguez 3 poäng.

Rondreferat på Chess.com och TWIC.

* * * * *

Efter att ha besegrat Nijat Abasov i sjunde ronden i junior-VM väntade ännu en stormästare på Linus Johansson, serben Aleksandar Indjic. Linus pressade honom men fick nöja sig med remi. Linus ligger på plats 9–17 med 5,5 poäng, en poäng efter tättrion.

Jonathan Westerberg, Jessica Bengtsson och Angelina Fransson står alla på 4 poäng, det vill säga femtio vinstprocent.

* * * * *

Peter Prohaszka är i ensam ledning i Xtracon GM i Køge på 4,5 poäng efter att ha besegrat Axel Smith i femte ronden. Det blev matt i 121:a draget. Daniel Semcesen finns med i förföljargruppen en halv poäng efter Prohaszka.

Ellinor Frisk spelade remi med topprankade Daulyte Deimante i femte ronden i damturneringen och är kvar i ensam ledning, nu på 4 poäng.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.