söndag 26 oktober 2014

GP-turneringen i Tasjkent – rond 5

Baadur Jobava vann åter. Foto: tashkent2014.fide.com

När Baadur Jobava kom med i GP-turneringen i Tasjkent med kort varsel och öppnade med en nolla mot Hikaru Nakamura fanns det kanske lite tvivel på hans möjligheter att hävda sig i sällskapet. Men efter vinster i de två senaste ronderna ligger Jobava på delad andraplats efter just Nakamura, som pressade ner Boris Gelfand efter 97 drag alltmedan Jobava dribblade bort Sergej Karjakin.

Sergej Karjakin – Baadur Jobava 
Svart drar


16...Lxh3!
Karjakin kom fram till att löparoffret troligen skulle leda till delad poäng. Det är förmodligen en riktig bedömning, men det finns några blindskär på vägen.
17.gxh3 Dxh3 18.Lxg6 hxg6 19.Te3 g5


20.c5
Efter en lutare på en halvtimme. Karjakin på twitter: ”Det är svårt att förklara varför jag spelade 20.c5 när jag såg att det var klar remi efter 20.Tae1 g4 21.Se5 Dh5 22.c5 Lc7 23.Sc4 Dh2+ 24.Kf1 g3 25.fxg3 Lxg3 26.Txg3 Dxg3, och här missade jag att vit till och med står lite bättre efter 27.Dc3!.”
20...Lf4 21.Tb3 Lc7 22.Dc4
På 22.Txb7? är 22...Txd4! det allra starkaste.
22...Dh5


23.Kg2?
Nu är däremot 23.Txb7 spelbart varefter svart får nöja sig med en liten fördel efter 23...Tac8.
23...Dg4+ 24.Kf1 Te8 25.Te1 Dh3+ 26.Kg1 Txe1+ 27.Lxe1 Dg4+ 28.Kf1 Te8 29.Sg1 Lh2


30.Se2?
En ren bortsättning. 30.Sh3 måste spelas och efter 30...De4 31.Te3 Dh1+ 32.Ke2 Txe3+ 33.fxe3 g4 34.Sf4 Lxf4 35.exf4 Df3+ 36.Kd2 Dxf4+ är frågan om svarts bondeklump kan överflygla löparen.
30...Txe2 31.Txb7 Te6 32.uppg.

Rond 5
Hikaru Nakamura – Boris Gelfand 1-0 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Rustam Kasimdzjanov – Anish Giri remi 
Tejmur Radjabov – Dmitrij Andrejkin remi 
Sergej Karjakin – Baadur Jobava 0-1 
Dmitrij Jakovenko – Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter fem ronder:
Hikaru Nakamura 3,5; Maxime Vachier-Lagrave, Dmitrij Andrejkin och Baadur Jobava 3; Sergej Karjakin, Anish Giri, Sjachrijar Mamedjarov, Dmitrij Jakovenko och Tejmur Radjabov 2,5; Fabiano Caruana 2; Boris Gelfand och Rustam Kasimdzjanov 1,5 poäng.

Rondreferat från chess.com och TWIC.

Rond 6 (måndag kl 11)
Boris Gelfand – Maxime Vachier-Lagrave 
Baadur Jobava – Dmitrij Jakovenko 
Dmitrij Andrejkin – Sergej Karjakin 
Anish Giri – Tejmur Radjabov 
Sjachrijar Mamedjarov – Rustam Kasimdzjanov 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana

* * * * *

Curt Hansen har gjort sitt första drag (1.c4) på sju år. Motståndare: Erik André Andersen. Foto: LG

Följer mina vanliga rutiner när jag besöker Skakforeningen ØBRO på Rosenvængets Allé: innan jag går ner i källarlokalen tar jag en sväng bortom Rosenvængets Hovedvej 18 där Bent och Lizzie bodde. Jag vet inte riktigt varför jag gör det. På vägen tillbaka stötte jag på Jan Andersen, mannen som sponsrar det danska kometlaget Philidor, och han kom i sällskap med – Curt Hansen! Jag hörde något om att Philidor skulle komma med en överraskning i dagens laguppställning mot Frederiksberg i division 1, grupp 1. Utan några starka ledtrådar gissade jag faktiskt – jag har ett vittne – att det var Curt Hansen som skulle göra comeback. Jag kände det på mig och där kom bekräftelsen promenerande en kvart före rondstart. Den forne juniorvärldsmästaren spelade nu sitt första tävlingsparti på sju år. Det verkar inte vara någon brett upplagd comeback; han har inte planerat in någon turnering. Men ett och annat serieparti kan det nog bli. Förhoppningsvis fungerar det som en bra aptitretare för honom.

Tanken var att både Nils Grandelius och Emanuel Berg skulle vara med, men Emanuel fick avstå på grund av ett bröllop. I danska seriespelet är det tillåtet att ha två utländska spelare i laget och i Emanuels frånvaro bestämde sig Jan för att kalla in engelsmannen Gawain Jones. Philidor ställde upp med fyra stormästare på toppborden: Gawain, Nils, Jakob Vang Glud och Curt. Inget lag i danska elitserien kan ställa upp med en stormästarkvartett.

Matchen kom i gång, Philidors segersiffror skulle bestämmas. Det blev 8–0 och det fick inte någon att höja på ögonbrynen. (Jag hade lyft på hatten om jag kommit ihåg att ta den med.) Ett tips till ØBRO-folket: packa inte ihop alla spelare i ena ändan av spellokalen! Sprid ut dem, använd alla fönsterbord! Det skulle ge åskådarna mycket bättre möjlighet att följa spelet.

Nils Grandelius, Philidor – Dan Andersen, Fredriksberg
Vit drar


Med fyra pjäser med i angreppet mot en dåligt försvarad kung finns det naturligtvis en avgörande offervändning.
30.Sxg6! uppg.
Efter 30...Kxg6 31.Dh5+ Kg7 32.Sf5+ kan tornet hjälpa till med mattsättningen.


Gawain Jones och Nils Grandelius mot Thorbjørn Rosenlund respektive Dan Andersen. Foto: LG

Jag satt och fikade på en sidogata till Strøget (där jag helst inte sätter min fot). Gatumusikanten Peter Jones stod med sin gitarr ett tjugotal meter bort inne på Strøget. En hemlös man sköt en barnvagn framför sig med sina få ägodelar. Han passerade musikanten som upprepade med vän stämma. ”This could be the chance of your life. This could be the chance of your life. This could be the chance of your life.” Den hemlöse gav musikanten en misstrogen blick när han stapplade förbi med sin vagn. Disney mötte Norén.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.