lördag 4 oktober 2014

GP-turneringen i Baku – rond 3

Boris Gelfand är i ensam ledning. Foto: baku2014.fide.com

Alexander Grisjtjuk är en blixtfantom men även han har sina begränsningar när tiden börjar tryta. I partiet mot Boris Gelfand skulle han göra fem drag fram till tidskontrollen vid 60:e draget på mindre än en minut. Grisjtjuk hade två sekunder kvar för sitt sista drag i dragserien, och där överskred han betänketiden i en jämn ställning. Till slut visade det sig att den vinsten förde upp Gelfand, turneringens äldste deltagare, i ensam ledning.

Fabiano Caruana satt åter med en vinstställning, men han tappade tråden i tidsnöden. Han var missnöjd med 36...Sg2?:”Det var ett hemskt drag. Resten kan jag leva med.” Men datorn visar att han hade vinsten som i en liten ask några drag tidigare:

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 
Svart drar


Caruana spelade 33...Tfa8. Vinsten fanns med 33...Sh3+! och svart vinner efter exempelvis 34.Kxf3 De6! eller 34.Kg3 b5! 35.Dc2 De6! eller 34.Ke1 Ta1+ 35.Td1 Txd1+ 36.Kxd1 Dd7. Det handlar i dessa varianter om hotet att manövrera in damen till g4.

Rond 3
Jevgenij Tomasjevskij – Rustam Kasimdzjanov remi 
Sergej Karjakin – Leinier Dominguez 1-0 
Boris Gelfand – Alexander Grisjtjuk 1-0 
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Dmitrij Andrejkin remi 
Tejmur Radjabov – Peter Svidler remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter tre ronder:
Gelfand 2,5; Caruana, Svidler och Nakamura 2; Kasimdzjanov, Tomasjevskij, Karjakin och Radjabov 1,5; Dominguez, Grisjtjuk och Mamedjarov 1; Andrejkin 0,5 poäng.

Rondreferat på chess.com och TWIC.

Rond 4 (söndag kl 12)
Rustam Kasimdzjanov – Peter Svidler 
Dmitrij Andrejkin – Tejmur Radjabov 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov 
Alexander Grisjtjuk – Hikaru Nakamura 
Leinier Dominguez – Boris Gelfand 
Jevgenij Tomasjevskij – Sergej Karjakin

* * * * *

Som framgått i direktsändning vann Tiger Hillarp Persson sitt första parti i Isle of Man.

* * * * *

Bokleverans i Köpenhamn idag och alldeles för fint väder för att nöja sig med det när jag väl kommit över den välsignade Bron. Jag passade på att vidga min kunskap om schacklivet i den danska huvudstaden, upptäcka ett och annat som jag inte hade hört talas om förut.

Jag fick veta att det spelas uteschack på ett område intill Mimersgade, i närheten av Nørrebrohallen, varannan lördag (jämna veckor) med start klockan 16. Fria partier och visst blev det lite blixt för min del. Som framgår av fräsiga videoklipp försiggår schackspelandet sommar som vinter och allt dessemellan. På vintern kan man tydligen låna vantar. Schackborden i sten lär inte slitas upp i första taget. Nørrebros Lokaludvalg sponsrar det hela. Visst är det något visst med att spela utomhus, att komma upp ur våra jordhålor och exponera oss för syremättad luft och solen.

Nu vet jag också att det finns en liten schackbutik på Frederiksberg som drivs av Henrik Andersen. Han fanns med bland schackfolket vid Mimersgade och han är dagligdags aktiv med skolschack.

Tanken var att också hinna med ett besök på Post & Tele Museum på Købmagergade, för att närmare studera en telefonkatalog för Köpenhamn 1961. Det blev blixt i stället. Saken är den att nu vet jag att Bent och Lizzie träffades första gången hemma hos Palle Ravn (Danmarksmästare 1957). Jag vill veta var Palle bodde. Katalogen i fråga är inscannad och finns tillgänglig här, men i anslutning till Ravn Palle Stud.mag. (sidan 10, spalt 2) finns en gatuadress som är otydlig i den digitala varianten. Står det ”Badstuestr. 10 A”? Någon av mina köpenhamnska schackvänner som vet? Tacksam för hjälp (grahn1@gmail.com). Det är kanske till och med någon av bloggbesökarna som var hemma hos Palle Ravn?

En översättning till engelska av ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” pågår och där tänker jag komplettera avsnittet om Lizzie. Den delen var till en början ett sidospår, men som framgår av bokens titel blev hon till slut en av bokens tre huvudpersoner. Många läsare har hört av sig och framfört att berättelsen om Lizzie är gjord med värme och respekt. Det glädjer mig mycket. Bent Kølvigs favoritavsnitt finns i Lizziedelen: ”Den morsomme beretning om dansen i Biel er bogens bedste!” Den här boken är alltså inte bara schack, en paroll som kanske känns igen. I den här boken är Lizzie inte en ”utvikning”, hon är en betydelsefull huvudperson.

Och apropå boken: första upplagan är slutsåld och andra något reviderade (slarvfelen har korrigerats) har anlänt till Malmö i god ordning. De som nu beställer boken får alltså ett ex från andra upplagan. Priset är fortfarande 140 kr – Lars-Henrik Bech Hansen: ”Alldeles för billigt.” Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.