måndag 20 oktober 2014

Höstpremiär i tyska Bundesliga

Luke McShane spelar för SV Werder Bremen. Foto: Bundesliga.de

Nils Grandelius spelade remi även i söndagsronden i Bundesliga, nu mot Dorian Rogozenco, och SK Turm Emsdetten med Nils på fjärdebordet besegrade Hamburger SK med 5–3. Efter helgens två ronder ligger Emsdetten på tredje plats efter SV Werder Bremen och SG Trier.

En partiställning från lördagsronden:

Luke McShane, SV Werder Bremen – Sune Berg Hansen, Hamburger SK
Vit drar


61.Txe5! dxe5 62.Ke4 Tfb8 63.Kxe5
En förkrossande aktivering av kungen.
63...Txb2 64.Txa5 Td8 65.Kf6


65...uppg.
Efter 65...Tc2 66.Ke7 Tf8 67.d6 triumferar d-bonden.

Och apropå danska stormästare: Lars Schandorff debuterade för Malmö AS i allsvenskan division 1 Södra med två vinster. Det blev två klara segrar för Malmö AS uppe i Göteborg. Komplett resultatservice.

* * * * *

Det slog inte gnistor kring finalpartiet i Larsens minnesturnering i Aalborg mellan Vladimir Okhotnik och Jens Kristiansen. Det blev en rätt snabb remi. I det läget fanns det förföljare som hade chansen att komma ifatt dem. Jag satt och höll tummarna för Magnus Wahlbom i hans möte med Craig Pritchett (som slog mig i en öppen turnering i London nån gång i slutet av 1970-talet). Det hade jag inte mycket för. I ett läge när Magnus höll på att ta över initiativet accepterade han ett remianbud.

Craig Pritchett – Magnus Wahlbom 
Svart drar


Magnus praktiserade treraderssystemet, ett system som Ulf Andersson populariserade en gång i tiden. Det var inte utan att jag satt och blev lite nostalgisk. Ulf briljerade gång på gång med nyckeldraget d6-d5 i rätt läge och Magnus var helt med på noterna, men ...
20...d5 21.exd5 remi
Det är svart som står bäst efter 21...exd5. Jag hade gärna sett en fortsättning på det partiet.

Vladimir Okhotnik förklarades som turneringssegrare på bättre särskiljning än Jens Kristiansen. En halv poäng efter dem kom Magnus och fyra andra spelare.

Det blev ändå ett lyckat slutspel på söndagen: Bengt Kvisth bjöd in till ett schackmöte hos Papa Joe's i Bunkeflostrand med Sverigemästaren Daniel Semcesen i huvudrollen. Om ni har vägarna förbi så titta gärna in och studera vad som finns inramat på ena väggen.

Hos Papa Joe's. Foto: Bengt Kvisth

* * * * *

Det blev kinesen Shanglei Lu som tog hem junior-VM. Svenska placeringar: 42) Linus Johansson 7,5; 70) Jonathan Westerberg 6,5 poäng. Flickklassen: 54) Jessica Bengtsson 5,5; 55) Angelina Fransson 5,5 poäng.

* * * * *

I Guernsey Open inledde Tiger Hillarp Persson och Ralph Halleröd med vinster, medan Pål Magnussen spelade remi.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.