fredag 17 oktober 2014

Kinesisk dominans i junior-VM

Yi Wei besegrade Karen Grigorian i elfte ronden i Pune. Foto: worldjuniorchess2014.com

Efter elva ronder av tretton är det två kineser i topp i junior-VM öppen klass, Yi Wei och Shanglei Lu på 9 respektive 8,5 poäng. Linus Johansson och Jonathan Westerberg har 6,5 respektive 5 poäng.

I flickklassen leder ryskan Alexandra Gorjatjkina på 9,5 poäng. Hon har 1,5 poängs marginal till närmaste konkurrenter. Jessica Bengtsson och Angelina Fransson har 5 respektive 4,5 poäng.

Ett lärorikt slutspel från fredagsronden:

William Fisher – Joris Verhelst 
Svart drarJapp, det är fel löpare för att lotsa kantbonden i mål. Svart kan offra sina båda bönder och hålla remi. Det gäller bara att undvika sista fällan ...
55...Kh8??
Det är ju där kungen ska stå – men inte nu! Svart måste spela 55...Kh7, till exempel 56.Kf6 Kh8 och då leder som synes 57.Kxg6 till patt.
56.Kh6 uppg.
Aj. Dragtvång. Och efter 56...g5 57.hxg5 handlar det inte längre om en inskränkt kantbonde.

* * * * *

I twitterflödet finns som synes en bild från Magnus Carlsens twitter, en bild på honom och sekundanten Peter Heine Nielsen uppe i Alperna. Nu är det bara tre veckor kvar till första VM-partiet.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.