söndag 12 oktober 2014

Isländska lagmästerskapet

Nils Grandelius och Aloyzas Kveinys. Foto: Björn Ahlander 

Det är premiär för allsvenskan 2014–2015 nästa söndag. Höstsäsongen har redan startat i många andra nationella lagmästerskap. Förra veckoändan spelades första delen i isländska lagmästerskapet och där fanns bland andra fyra skåningar på plats: Nils Grandelius, Vestmannaeyja i division 1, Björn Ahlander och Arnthor Einarsson, båda Skákdeild KR (schacksektionen i en framgångsrik fotbollsklubb) i division 2 och Gunnar Finnlaugsson, Selfoss i division 3.

Nils spelade på förstabordet och där noterade han vinster mot Marcin Dziuba och Aloyzas Kveinys, remier mot Mikhailo Oleksienko och Hedinn Steingrimsson samt förlust mot Ivan Cheparinov.

Resterande ronder spelas i mars i anslutning till Reykjavik Open. Komplett resultatservice: länk under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

Igår startade en öppen turnering i Køge, Xtracon Grand Master. I första ronden fick Björn Ahlander möta topprankade GM Vladimir Baklan. Stormästaren vann och det direktsändes. Daniel Semcesen och Axel Smith segrade medan Ulf Karlsson förlorade. Parallellt med den öppna turneringen arrangeras en sluten damturnering, och där inledde Ellinor Frisk med en vinst.

* * * * *

Poängbörsnoteringar

Efter 6 ronder i junior-VM, öppen klass: Linus Johansson 4 och Jonathan Westerberg 3,5 poäng. Flickklassen: Jessica Bengtsson 2,5 och Angelina Fransson 2 poäng.

Efter 8 ronder på Isle of Man: Tiger Hillarp Persson 4,5 poäng.

Efter 8 ronder i Calvia Amateur Open: Jörgen Alfvén 5 och Mikael Svensson 4,5 poäng.

* * * * *

Gårdagskväll till höger i en vilstol på en kaj i Köpenhamn med något koreanskt i knät. Foto: Lisa

Lördag i Köpenhamn. Lunchinköp i Torvehallerne: bresolaskinka, ostbricka, olivblandning, foccaciabröd med mozzarellasallad, äppelmust och sedan en strategiskt placerad parkbänk i botaniska trädgården. Sommartemperatur.

När vi senare tar den obligatoriska cappuccinon på Ofelia vid Skuespilhuset förbi Nyhavn ser vi eldar på andra sidan hamninloppet utanför en byggnad med namnet Papirøen skrivet med stora bokstäver. Byggnaden ligger mellan Operan och Experimentarium – vad är det? Så förvandlas vi till upptäcktsresande. Vi bordar den kommunala båten, havnebussen, och tar oss över vattnet till eldarna. Det visar sig att där finns Copenhagen Street Food i en stor gammal lagerhall med öppning utåt kajen. Bra musik, street food från Japan, Indonesien, Korea, Kuba, Mexiko, Grekland, Italien etc. Mångkultur. Ett tjugotal olika bodar. Ingenting märkvärdigt men billigt och helt okej. Möjligen finns det guldklimpar i någon av bodarna; det kan behövas fler expeditioner. Motpolen Noma ligger inte långt härifrån. Jag älskar båda varianterna. Inspirationen till Copenhagen Street Food kommer delvis från Borough Market i London.

Varför heter det Papirøen? Det visar sig att i denna stora hall lagrades en gång i tiden tidningspapper. Ack, jag förstår varför det inte längre behövs en stor lagerbyggnad för den typen av papper. Copenhagen Street Food startade i maj men det är ett tidsbegränsat projekt. Byggnaderna på denna lilla ö ska rivas år 2017. Man lägger inte ner några större summor på marknadsföring. Här ska det bli bostadshus med säkert svindyra hyror. Om du får lust att besöka Copenhagen Street Food på Papirøen så vänta inte för länge.

Vi slår oss ner vid en av eldarna, sveper in oss i filtar, äter och dricker och märker inte den begynnande höstkylan. 11 oktober och det är fortfarande utesäsong. Matgästerna går själva och hämtar vedklabbar från den stora vedhögen strax innanför byggnaden och underhåller brasan. Det blir samtal runt lägerelden. Är vi ute i naturen vid ett vattendrag eller är vi verkligen mitt i en storstad? Det är något magiskt över det hela. Tack för en fin dag.

Jag älskar Malmö. Jag älskar Köpenhamn.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.