torsdag 29 januari 2015

Gibraltar – rond 2

Nils Grandelius har 2 av 2. Foto: John Saunders, gibraltarchesscongress.com

Hikaru Nakamura valde bort Wijk aan Zee till förmån för Gibraltar. Det säger något om turneringens popularitet även i världseliten. Veselin Topalov är med i en öppen turnering för första gången på många år. Hou Yifan var med i A-gruppen i Wijk aan Zee och är nu med i Gibraltar. Femtonårige kinesen Wei Yi, som vann B-gruppen i Wijk aan Zee, har liksom Salem Saleh gjort samma resa.

Nils Grandelius och Erik Blomqvist finns med i den stora gruppen av fullpoängare och i rond 3 möter de Juan Bellon respektive Gawain Jones. Jones är som bekant klubbkompis med Grandelius i danska klubben Philidor men får säkert inte någon hjälp med förberedelserna den här gången.

En partiställning från rond 2:

Natalia Zjukova – Maxim Rodshtein 
Vit drarEfter till exempel 38.gxf4 gxf4 39.exf4 exf4 40.Lg4 kan vit kämpa på i materiell jämvikt. Men Zjukova hade en annan idé ...
38.Lf3? Tb3! 39.Lxd5
Zjukova hoppades nog på 39...Lxd5 40.e4.
39...fxe3!40.fxe3 Lxd5 41.uppg.
På 41.e4 följer 41...Te3+. Ouch.

Poängställningen efter rond 2 och lottning rond 3.


Inna Agrest har 2 av 3 i Challenger-gruppen. Foto: John Saunders, gibraltarchesscongress.com

* * * * *

Hans Ek 1928-2014 

Hans Ek, Jönköping har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 86 år. Närmast sörjande är två barn och deras familjer. Jordfästningen har ägt rum.

Hans började spela schack när han var 14 år. Under studietiden i Göteborg på 1940-talet utvecklade han sina schacktalanger och ansågs vara en av landets mest lovande spelare. När han återkom till Jönköping startade han en firma i VVS-branschen tillsammans med sin bror Lennart. Företaget tog all deras tid i anspråk och Hans fick under lång tid lägga sitt stora fritidsintresse åt sidan.

I slutet av 1950-talet inledde Hans en med den tidens mått mätt aktiv schackperiod. 1957 vann han sitt första Smålandsmästerskap. Det skulle bli ytterligare sju DM-titlar, den sista 1970. Hans fick sitt egentliga genombrott i Jönköpings Schacksällskaps internationella turnering årsskiftet 1958-59. Han ingick redan då i den fruktade ”Jönköpingstrojkan” tillsammans med Malte Lillieström och Lennart Ljungquist. Trion fick det stimulerande uppdraget att försvara arrangörsföreningens färger i turneringen.

På två år avancerade Hans från klass II till Sverigemästargruppen, där han debuterade 1960. Han höll sig sedan kvar hela femton år med starkt positionsspel som främsta vapen. Facit visar flera fina topplaceringar, men aldrig någon SM-titel. Under dessa år hann han med några landskampsuppdrag och ett fåtal internationella turneringar. Han blev tvåa i B-gruppen i Hastings 1960-61, och vann den första Eksjöturneringen 1973. Efter ett sent återbud till SM-gruppen 1976 slutade Hans spela individuella tävlingar. Han satte fortfarande stort värde på det goda kamratskapet i Jönköpings SS och var en viktig kugge i lagets framgångar. JSS var nära SM-guld 1979, men det fattades en ynka halvpoäng.

Hans var en varm anhängare av korrespondensschack. Här slapp han tidsnödsproblemet. Här fick han full utdelning på sin fina speluppfattning och på sin stora noggrannhet. Efter tre framskjutna placeringar i korr-SM kom den stora triumfen i 1967 års mästerskap, som han vann obesegrad med 11½ poäng på 14 partier.

Intresset för existentialism och religion blev under 1980-talet viktigare för Hans än schackets problematik. Han höll sig dock alltid à jour med schackvärlden. En högtidsstund för honom var att i sällskap med en cigarill och en fin konjak ägna kvällen åt att analysera intressanta schackpartier. Att författa limerickar och att lösa korsord var andra populära tidsfördriv.

Hans Ek var en hård schackmotståndare, men vid sidan av brädet en lågmäld och trevlig gentleman. Hans ödmjuka inställning till framgångarna, både som företagare och schackspelare, gjorde honom allmänt omtyckt. Det känns tomt och trist att han lämnat oss.

Håkan Åkvist

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.