lördag 24 januari 2015

Wijk aan Zee – rond 12

Partiet mellan Magnus Carlsen och Ding Liren slutade remi. Foto: tatasteelchess.com / Alina l'Ami

Magnus Carlsen var nöjd med remin mot Ding Liren i dagens rond och var också nöjd med att tidigare tvåan Wesley So förlorade mot nye tvåan Anish Giri. Det var ett maratonparti på 111 drag som varade i över sju timmar. Med den vinsten svingade sig Giri upp till femte plats i världsrankingen. I följande ställning gjorde Giri det onödigt svårt för sig.

Anish Giri – Wesley So 
Vit drarGiri bytte torn på d3 och damslutspelet med merbonde var långt ifrån lättvunnet. Det är möjligt att So senare missade en och annan remiväg. Det hade sannolikt blivit lättare för Giri efter 36.Te8+ Kh7 37.De4+ g6 38.a5.

Med den vinsten svingade sig Giri upp till femte plats på världsrankingen. Han ligger en halv poäng efter Carlsen inför sista ronden och har svart mot Radoslaw Wojtaszek i det avslutande partiet. Carlsen har vit mot Ivan Saric.

Rond 12
Loek van Wely – Baadur Jobava remi 
Tejmur Radjabov – Hou Yifan remi 
Vasilij Ivantjuk – Fabiano Caruana remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian remi 
Ding Liren – Magnus Carlsen remi 
Ivan Saric – Radoslaw Wojtaszek 1-0 
Anish Giri – Wesley So 1-0

Rondreferat på Chess.com, Chess24, TWIC och Chessbase.
Spelarintervjuer.

Poängställningen efter tolv ronder:
Magnus Carlsen 8,5; Anish Giri 8; Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave och Ding Liren 7,5; Vasilij Ivantjuk och Fabiano Caruana 7; Tejmur Radjabov 6; Levon Aronian 5,5; Radoslaw Wojtaszek 5; Hou Yifan 4,5; Loek van Wely och Ivan Saric 4; Baadur Jobava 2 poäng.

Rond 13 (söndag kl 12)
Wesley So – Loek van Wely 
Radoslaw Wojtaszek – Anish Giri 
Magnus Carlsen – Ivan Saric 
Levon Aronian – Ding Liren 
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 
Hou Yifan – Vasilij Ivantjuk 
Baadur Jobava – Tejmur Radjabov

* * * * * 

Efter IM-inteckningarna i Rilton Cup och Prag Open gick det illa för Martin Lokander i IM-turneringen i Marianske Lazne. Det började bra med en vinst, men sedan föll skymningen med summa fyra remier och lika många förluster. Nästan hela elo-skörden från Rilton Cup och Prag Open gick upp i rök. Partier.
 
* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.