söndag 11 januari 2015

Wijk aan Zee – rond 2

Vasilij Ivantjuk är på delad andraplats. Foto: tatasteelchess.com / Alina L'Ami

Som Magnus Carlsen själv uttryckte det: han har inte fått någon idealisk start. Det har blivit två remier. Han lovordade dagens motståndare Wesley So, som han mötte för första gången: ”Han spelade ut mig i mittspelet. Till slut var jag tvungen att finna något remiaktigt. Min förhoppning var att kunna sätta lite mer press på honom, men han är en bra spelare. Det visste jag sedan tidigare.”

Fabiano Caruana ligger ensam i topp efter två vinster. Det är väl inte rimligt att tro att han ska göra om det makalösa öppningen i Saint Louis med sju vinster i följd? Han möter Carlsen i rond 6. Idag var det Ivan Saric som dukade under.

Fabiano Caruana – Ivan Saric 
Vit drar


Det kan se ut som om svarts förbundna centrumbönder har en lovande framtid, men det är en synvilla. Efter Caruanas nästa drag har svart stora problem.
31.Sd3! Tae8
På 31...e4 pekade Caruana på den starka springarmanövern Sd3-c5-e6-d4.
32.Dg4 Lxe3


33.fxe3!
Efter 33.Txe3 e4 34.Sc5 Df7 35.Tg3 Ld7 har svart lite motspel.
33...Ld7 34.Dxb4 Da8 35.g4


Svart är två bönder under och saknar kompensation.
35...Da6 36.Sc5 Dd6 37.e4! Tc8
Efter 37...d4 sätter vit fart på a-bonden.
38.Tac1 Tfd8 39.exd5 e4
Han har inte lust att slå tillbaka på d5 och öppna d-linjen.
40.Te3 Dh6 41.De1


Som Caruana påpekade finns det knappast någon risk för att vit sätter bort sig efter det solida draget.
41...Lxf5 42.gxf5 Txd5 43.Sxe4 uppg.

För ett par år sedan förklarade Loek van Wely i just Wijk aan Zee att han skulle sluta spela schack professionellt. Han fick ett återfall ett par månader senare och sedan var det kört. Kanske var det pokerkarriären som inte kom i gång på allvar. Nu är han i alla fall tillbaka med full satsning vid schackbrädena. I partiet mot Radoslaw Wojtaszek missade han den ena vinstvägen efter den andra. Som här:

Loek van Wely – Radoslaw Wojtaszek 
Vit drar


I partiet följde 49.Lxd7+ Txd7 50.Dxe4+ som borde ha lett till vinst. Vackrare och mera resolut är 49.Dxe4!, till exempel 49...Dxc7 50.d6! Dxd6 51.Dg6+ och 52.Df7 matt, eller 49...Lxe6 50.Dg6+ Kf8 51.Th7 Lxd5 52.Dg7+ Ke8 53.Th8+ med matt.

Rond 2
Loek van Wely – Radoslaw Wojtaszek remi 
Magnus Carlsen – Wesley So remi 
Levon Aronian – Anish Giri remi 
Fabiano Caruana – Ivan Saric 1-0 
Hou Yifan – Ding Liren 0-1 
Baadur Jobava – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Tejmur Radjabov – Vasilij Ivantjuk remi

Rondreferat på TWIC och chessbase.

Poängställningen efter två ronder:
Fabiano Caruana 2; Maxime Vachier-Lagrave och Vasilij Ivantjuk 1,5; Levon Aronian, Anish Giri, Magnus Carlsen, Wesley So, Tejmur Radjabov, Ding Liren, Loek van Wely och Radoslaw Wojtaszek 1; Ivan Saric och Baadur Jobava 0,5; Hou Yifan 0 poäng.

Rond 3 (måndag kl 13.30)
Vasilij Ivantjuk – Loek van Wely 
Maxime Vachier-Lagrave – Tejmur Radjabov 
Ding Liren – Baadur Jobava 
Ivan Saric – Hou Yifan 
Anish Giri – Fabiano Caruana 
Wesley So – Levon Aronian 
Radoslaw Wojtaszek – Magnus Carlsen

* * * * *

Min helgplan var att åka över till Köpenhamn lördag-söndag och följa fyra matcher i danska elitserien med en svensk stormästartrio i aktion i Øbros lokaler: Tiger Hillarp Persson, Brønshøj samt Jonny Hector och Stellan Brynell, båda Nordkalotten. Lördagens stormvarning fick mig att stanna hemma i Malmö under gårdagen och det var säkert klokt. När grannen Stellan skulle hem efter lördagsronden klev han på Öresundståget på Østerport station men när han kom fram till Kastrup fick passagerarna beskedet att Bron var avstängd. När det blåser för mycket får varken tåg eller bilar befinna sig på Bron. Det var bara att återvända till Köpenhamn och ta in på ett hotell.

Det fanns något som mildrade denna olägenhet betydligt: Stellan vann ett springarslutspel med lika bönder mot Carsten Høi. I samma match, den mellan Nordkalotten och Brønshøj, spelade Jonny och Tiger remi på förstabordet. Matchen slutade 4–4 vilket var en stor framgång för Nordkalotten. Det var Brønshøj som vann danska elitserien i fjol.

Idag kom jag i alla fall över Bron och då fick jag se tre vinster för svensktrion. Och Nordkalotten och Brønshøj vann sina matcher mot Nordre respektive Øbro med 5–3. Sedan slog jag följe med Stellan och såg till att han kom hem i god ordning.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.