tisdag 13 januari 2015

Wijk aan Zee – rond 3

Partiet mellan Anish Giri och Fabiano Caruana var rondens längsta. Foto: tatasteelchess.com / Alina L'Ami

Magnus Carlsen har fått en eländig start. I tredje ronden gick det helt snett mot Vishy Anands sekundant Radoslaw Wojtaszek. När Carlsen spelade 28...De6 förkunnade datorerna att det var en bortsättning. På presskonferensen efteråt förklarade Wojtaszek att han för sin del betraktade det som ett offer, som han efter några minuters betänketid bestämde sig för att anta. Carlsen gav sin syn på sitt spel till NRK: ”Jag spelade alltför ambitiöst, för fantasifullt i öppningen. Men sen spelade han nog inte det bästa och det kändes som om jag fick goda motchanser med angrepp på kungsflygeln. Men så offrade jag pjäs och det borde jag inte ha gjort. Jag fortsatte att spela dåligt och förlorade.”

Radoslaw Wojtaszek – Magnus Carlsen
efter 28...Dc8-e6


Efter 3 minuter och 20 sekunders betänketid inkasserade Wojtaszek med 29.g4. MC: ”Vid den tidpunkten kändes det som om jag hade tagit över initiativet lite grann, men så valde jag att offra pjäs. Jag trodde att det var bra, men det var en illusion.”

Anish Giri hade vinstchanser mot Fabiano Caruana men fick ställa in vinstförsöken och acceptera remi efter sju timmars spel. Vasilij Ivantuk vann ett spektakulärt parti mot Loek van Wely, och det innebär att Ivantjuk och Caruana delar ledningen på 2,5 poäng.

Rond 3
Vasilij Ivantjuk – Loek van Wely 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Tejmur Radjabov remi 
Ding Liren – Baadur Jobava 1-0 
Ivan Saric – Hou Yifan remi 
Anish Giri – Fabiano Caruana remi 
Wesley So – Levon Aronian 1-0 
Radoslaw Wojtaszek – Magnus Carlsen 1-0

Rondreferat på TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter tre ronder:
Vasilij Ivantjuk och Fabiano Caruana 2,5; Ding Liren, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So och Radoslaw Wojtaszek 2; Tejmur Radjabov och Anish Giri 1,5; Levon Aronian, Magnus Carlsen, Loek van Wely och Ivan Saric 1; Baadur Jobava och Hou Yifan 0,5 poäng.

Rond 4 (tisdag kl 13.30)
Loek van Wely – Magnus Carlsen 
Levon Aronian – Radoslaw Wojtaszek 
Fabiano Caruana – Wesley So 
Hou Yifan – Anish Giri 
Baadur Jobava – Ivan Saric 
Tejmur Radjabov – Ding Liren 
Vasilij Ivantjuk – Maxime Vachier-Lagrave

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.