lördag 10 januari 2015

Wijk aan Zee – rond 1

Magnus Carlsen mot Anish Giri var dagens huvudnummer i Wijk aan Zee. Foto: tatasteelchess.com

Gång på gång påminns Magnus Carlsen om den där miniatyren han förlorade mot Anish Giri i Wijk aan Zee 2011, och Magnus har aldrig lyckats få revansch i ett långparti. Inte heller idag. Det blev åter remi. Magnus intervjuades av norska TV 2 efter gårdagens inlottning och förklarade apropå det då stundande mötet med Anish: ”Han är en fegis och om han inte får ut något av öppningen så spelar han på remi. Nu får jag preppa med Peter Heine och komma på vad jag ska spela mot 1.d4.” Det blev 1...g6. Det blev en del komplikationer men efter avveckling kom de in i ett remiaktigt slutspel. Efteråt strålade Anish av glädje i kommentatorstudion när han förevisade partiet.

Fabiano Caruana fanns med bland dagens vinnare. Han besegrade Ding Liren. Fabiano har haft lite semester efter intensiv aktivitet under en del av fjolåret och det har säkert gjort honom gott.

Wesley So har avancerat till tionde plats på världsrankingen och är rankad femma i den här turneringen. Efter att ha missat en klart fördelaktig fortsättning var han några drag senare illa ute mot Vishy Anands sekundant Radoslaw Wojtaszek:

Wesley So – Radoslaw Wojtaszek 
Svart drar


I partiet följde 65...Te6 66.Td8+ Kc6 67.Tc8+ Kd6 68.Td8+ Kc6 69.Tc8+ Kd6 70.Td8+ remi

Wojtaszek missade möjligheten 65...Txd5! 66.Td8+ Ke7!

analys

De förbundna fribönderna går inte av för hackor, till exempel 67.Tfxd5 (67.Tdxd5 Te6 och e-bonden stormar fram) 67...Sb6!! 68.Td1 e2 69.Kxf2 exd1D 70.Txd1 Txh3


och a4-bonden är värd sin vikt i guld.

1979 bjöd jag in Yasser Seirawan till Schacknytts jubileumsturnering, Malmös genom tiderna första GM-turnering. Då var Yasser nybliven juniorvärldsmästare. Han var inkvarterad hemma hos mig och min sambo på Kristianstadsgatan och vi har hållit kontakten sedan dess. Nu sitter Yasser med gråsprängt hår i kommentatorstudion i Wijk aan Zee och det sköter han alldeles utmärkt. Han kunde inte dölja sin förvåning idag när Baadur Jobava gav upp mot Vasilij Ivantjuk. I Schacknytt skrev Bent Larsen något om att han för sin del inte gav upp förrän alla i publiken förstod varför han gav upp. Den ambitionen hade säkert inte Jobava. När Ivantjuk berättade om partiet i kommentatorstudion fick Yasser avslutningsvis fråga varför Jobava gav upp.

Vasilij Ivantjuk – Baadur Jobava
Slutställningen efter 43.Txa4


Ivantjuk log och gav vinstvarianten 43...bxa4 44.Kc4 Kc6 45.Kd3 gxf5 46.gxf5 Kd5


47.e6! fxe6 48.f6 Kd6 49.c4 e5 50.c5+ Ke6 51.c6 e4+ 52.Kc2


med avskedsrepliken: ”Det är inte så svårt för en bra stormästare.”

Rond 1
Tejmur Radjabov – Loek van Wely remi 
Vasilij Ivantjuk – Baadur Jobava 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Hou Yifan 1-0 
Ding Liren – Fabiano Caruana 0-1 
Ivan Saric – Levon Aronian remi 
Anish Giri – Magnus Carlsen remi 
Wesley So – Radoslaw Wojtaszek remi

Rondreferat på TWIC och chessbase.

Rond 2 (söndag kl 13.30)
Loek van Wely – Radoslaw Wojtaszek 
Magnus Carlsen – Wesley So 
Levon Aronian – Anish Giri 
Fabiano Caruana – Ivan Saric 
Hou Yifan – Ding Liren 
Baadur Jobava – Maxime Vachier-Lagrave 
Tejmur Radjabov – Vasilij Ivantjuk

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.