tisdag 13 januari 2015

Wijk aan Zee – rond 4

Radoslaw Wojtaszek fyllde 28 år idag och arrangörerna gratulerade. Den bästa presenten fick han väl redan igår? Foto: tatasteelchess.com / Alina L'Ami

Det är känt sedan tidigare, Vasilij Ivantjuk är en humörspelare. Han har fallit ner till 33:e plats på världsrankingen, men när den mannen är i slag kan det gå hur bra som helst. Efter dagens vinst mot Maxime Vachier-Lagrave är han i ensam ledning i Wijk aan Zee på 3,5 poäng. Här berättar han om partiet. I den här ställningen hade han hjärtat i halsgropen:

Vasilij Ivantjuk – Maxime Vachier-Lagrave 
Svart drar


I samma ögonblick som Ivantjuk släppt löparen på b3 upptäckte han till sin förskräckelse 27...Lxd4 28.Dxd4 Se2 och det såg ut som om löparen på g3 var förlorad. Han fick intala sig själv att lugna ner sig och analysera konsekvenserna. Ganska snabbt upptäckte han riposten 29.Dxd6!! och vit vinner. ”Tur i ställningen” förklarade Ivantjuk. Partiet tog en annan vändning:
27...Dc5 28.Sc4 La6 29.Lf2 Lxc4 30.Sb5


30...uppg.
Efter 30...Dc6 31.Lxa7+ Ka8 32.Lxc4 Dxc4 33.Lb6 är bönderna på a5 och sedan b4 fallfärdiga.

”Nu är jag tillbaka i turneringen” förklarade en mycket lättad Magnus Carlsen till norska TV2 efter vinsten mot Loek van Wely. I tidsnöd satte van Wely bort en bonde och det underlättade uppgiften betydligt för Carlsen. Det slutade med en knorr:

Loek van Wely – Magnus Carlsen 
Svart drar


44...Sh2! 45.uppg.
På 45.Kxh2 följer ju 45...Le5.

Här analyserar Jan Gustafsson partiet.

Imorgon är det fridag och Carlsen tänker spela fotboll. Det är problem med att finna en bra fotbollsplan i Wijk aan Zee, men han har tydligen funnit en lämplig gymnastiksal: ”Vi får gå in på den lokala skolan och kasta ut barnen.” Det blir nog fotboll av imorgon.

Rond 4
Loek van Wely – Magnus Carlsen 0-1 
Levon Aronian – Radoslaw Wojtaszek remi 
Fabiano Caruana – Wesley So remi 
Hou Yifan – Anish Giri remi 
Baadur Jobava – Ivan Saric 0-1 
Tejmur Radjabov – Ding Liren 0-1 
Vasilij Ivantjuk – Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Rondreferat på Chess24, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter fyra ronder:
Vasilij Ivantjuk 3,5; Fabiano Caruana och Ding Liren 3; Wesley So och Radoslaw Wojtaszek 2,5; Anish Giri, Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave och Ivan Saric 2; Levon Aronian och Tejmur Radjabov 1,5; Hou Yifan och Loek van Wely 1; Baadur Jobava 0,5 poäng.

Rond 5 (torsdag kl 14)
Maxime Vachier-Lagrave – Loek van Wely 
Ding Liren – Vasilij Ivantjuk 
Ivan Saric – Tejmur Radjabov 
Anish Giri – Baadur Jobava 
Wesley So – Hou Yifan 
Radoslaw Wojtaszek – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Levon Aronian

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.