måndag 5 januari 2015

Rilton Cup – rond 9

Jon Ludvig Hammer upprepade fjolårets förstaplats i Rilton Cup. Foto: Lars O A Hedlund

”Kan bli en stor norsk schackdag i Stockholm”, twittrade Jon Ludvig Hammer före slutronden. Det som hägrade var en förstaplats för honom själv och att Frode Urkedal skulle besegra Nils Grandelius och då bli Norges elfte stormästare. Urkedal satt och kämpade med en merbonde i sitt parti men Nils höll remi. Innan dess hade Hammer tagit en odramatisk remi med Aleksej Goganov och Tiger Hillarp Persson kunde inte pressa fram mer mot Erik Blomqvist.

Det innebar att Jon Ludvig och Tiger delade förstaplatsen på 7 poäng, och den förre utropades till turneringsvinnare på bättre särskiljning. Martin Lokander tog en IM-inteckning med god marginal.

Slutställningen.

Leif Jensen var den verklige veteranen i Rilton Cup med fyrtio starter i följd. Dansk Skak Union meddelar att Leif Jensen dog i söndags morse efter en längre tids sjukdom. Sista gången jag träffade Leif visade han en kalender där han prickat in alla turneringar han hade tänkt ställa upp i. Rilton Cup fanns som vanligt med i planeringen. Sista draget kommer alltid för tidigt.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.