tisdag 20 januari 2015

Wijk aan Zee – rond 9

Vasilij Ivantjuk kan börja ladda för morgondagens möte med världsmästaren. Foto: tatasteelchess.com / Alina l'Ami

Som sagt, detta är The Magnus Carlsen Show med gästartister från världseliten. Tejmur Radjabov var inte mannen att stoppa Carlsens vinstrad. En del av Radjabovs drag fick Carlsen att spärra upp ögonen: ”Ibland visste jag inte vad som pågick, många av hans drag kom som överraskningar.” Intervju med Carlsen, norska TV2. Carlsen verkade i alla fall ha full koll på den eleganta avslutningen:

Magnus Carlsen – Tejmur Radjabov 
Svart drarHär har vit klar fördel och ett dambyte skulle inte ändra på det. Radjabov bestämde sig i stället för att skapa hot mot e-bonden, och svaret måste ha kommit som en förskräcklig överraskning.
30...Te8 31.Sxg7!! Kxg7 32.Dh5Hotet mot h6 och tornets möjlighet att glida över till g-linjen räcker för att sänka svart. Det var inte precis solklart i första diagramställningen.
32...Sh7 33.Lxh6+ Kh8 34.Dg6 Dg8 35.Lg7+ Dxg7 36.Dxe8+Det hör till saken att vits fem drag efter slaget på g7 var de enda dragen som motiverar springaroffret. Löparen på b6 förblir en storbonde resten av partiet.
36...Df8 37.De6 Dh6 38.e5 Dc1+ 39.Kh2 Df4+ 40.Tg340...uppg.
På 40...Sg5 följer 41.Dxf6+ Dxf6 42.exf6 Sf7 43.Tg7 Sd6 44.g4 och de förbundna fribönderna ordnar vinsten.

De tre närmaste förföljarna noterade alla remier så Carlsen utökade sin ledning till en poäng med fyra ronder kvar att spela. Imorgon är det Vasilij Ivantjuk som ska försöka hindra Carlsen från att ta sin sjunde raka vinst. Den ronden spelas i Haag med rondstart klockan 14.

Spelarintervjuer efter dagens partier.

Rond 9
Ivan Saric – Loek van Wely remi 
Anish Giri – Ding Liren 1-0 
Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Radoslaw Wojtaszek – Vasilij Ivantjuk remi 
Magnus Carlsen – Tejmur Radjabov 1-0 
Levon Aronian – Baadur Jobava 1-0 
Fabiano Caruana – Hou Yifan remi

Rondreferat på Chess.com, Chess24, TWIC och Chessbase.

Poängställningen efter nio ronder:
Magnus Carlsen 7; Wesley So och Maxime Vachier-Lagrave 6; Ding Liren och Vasilij Ivantjuk 5,5; Fabiano Caruana och Anish Giri 5; Tejmur Radjabov och Radoslaw Wojtaszek 4,5; Levon Aronian 4; Ivan Saric och Hou Yifan 3; Loek van Wely 2,5; Baadur Jobava 1,5 poäng.

Rond 10 (tisdag kl 14)
Loek van Wely – Hou Yifan 
Baadur Jobava – Fabiano Caruana 
Tejmur Radjabov – Levon Aronian 
Vasilij Ivantjuk – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Radoslaw Wojtaszek 
Ding Liren – Wesley So 
Ivan Saric – Anish Giri
 
* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” (kandidatmatchen Spasskij-Larsen, Malmö 1968) med partikommentarer av Magnus Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.