fredag 2 december 2016

Den avslutande presskonferensen

Magnus Carlsen och Sergej Karjakin på den avslutande presskonferensen i New York. Foto: ruchess.ru

Kan man preppa för mycket? Sergej Karjakin var inne på det vid den avslutande presskonferensen i New York. Det var många varianter som cirkulerade runt i skallen och han förklarade att han glömde sin prepp under några partier, både i själva matchen och i särspelet. ”Det hade kanske varit bättre att preppa mindre och att i stället hålla huvudet klart.” Om Magnus Carlsens öppningsstrategi: ”Han hoppade från öppning till öppning och jag hade inte mycket glädje av mina förberedelser.”

Carlsen förklarade att hans matchstrategi var klar efter remin i elfte VM-partiet. Han var inställd på remi i det sista matchpartiet och ett särspel. ”Det viktigaste var att finna spelglädjen och den fann jag mot slutet av matchen.” Carlsen ville inte spekulera i vem som kan tänkas vara hans utmanare nästa gång, det vill säga 2018.

Här kan du se och lyssna på presskonferensen.

Nästa stora evenemang är London Chess Classic om en vecka. Lottningen är redan klar och detta är programmet för rond 1 fredagen den 9 december:

Levon Aronian – Micael Adams 
Hikaru Nakamura – Wesley So 
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri 
Fabio Caruana – Vishy Anand 
Vladimir Kramnik – Veselin Topalov

Vid den tidpunkten är Carlsen och Karjakin på en välförtjänt semester. Men här på bloggen är det aldrig semesterstängt – med undantag av torsdag i nästa vecka. Då blir det narkos och operation. Nåt mög som ska bort. Läkaren föreslog ett par veckors sjukskrivning efter operationen men jag hoppas vara i gång igen dagen efter när London Chess Classic startar.