söndag 11 december 2016

London Chess Classic – rond 3

Hikaru Nakamura förstörde Vishy Anands födelsedag. Foto: Lennart Ootes, londonchessclassic.com

På temat spela schack på födelsedagen: idag fyllde Vishy Anand 47 år. Det är en lite löjlig tanke att den grabben kan spela om veteranernas VM-titel om bara tre år. Hur som helst, idag var det Hikaru Nakamura som hade chansen att förstöra födelsedagen liksom hans egen förstördes i rond 1. Och så blev det: Anand blev dagens ende förlorare. Enligt Fabiano Caruana missade Anand chansen att bygga en räddande fästning i slutspelet och det inbegrep ett löparoffer. Det kan vi möjligen återkomma till. Det hör till saken att Nakamura har en mycket bra statistik mot just Anand. Nu är det 8–1 till Nakamura i långpartier.

I partiet mellan Levon Aronian och Wesley So var det kanske fler än jag som satt och undrade varför arrangörerna inte fixade något som verkade vara ett överföringsproblem. I den här ställningen verkade direktsändningen ha frusit fast:

Levon Aronian – Wesley So 
Svart drarFörklaringen kom efter ungefär 50 minuter med den här ställningen med en kommentar från Chess24-studion: So hade tagit sig en rejäl lutare. Aha. Några minuter senare slog han på b6 med löparen. Problemet var att båda alternativen ger svart problem och det gällde att finna det minst dåliga draget. Aronian spelade sedan upp en mycket lovande ställning, men i komplikationerna gav han So chansen att rädda partiet. So har flyt.

Även Maxime Vachier-Lagrave var illa ute:

Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov 
Svart drarEfter 30...cxd5? 31.Dxd5 och dambyte var det nästan raka vägen till remi. I Chess24-studion visade man hur svart kunde ha vunnit: 30...Df5! 31.Kh2 De5! (med idén Tf3) 32.Tg2 Tf1 33.Dxc6 Sf4!

analys

Här skulle man kunna fylla på med en variant om vit försöker rädda tornet: 34.Td2 Th1+! 35.Kxh1 De1+ 36.Kh2 Dxd2+ med matt. 34.gxf4 faller på 34...Dxf4+ 35.Tg3 Tf2+ 36.Kh1 Dxg3 37.Dg6+ Kf8 38.Dxh6+ Kf7 39.Dh7+ Ke8 40.Dg6+ Tf7 och det finns inte räddande remischackar.

Rond 3
Levon Aronian – Wesley So remi 
Michael Adams – Anish Giri remi 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov remi 
Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik remi

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter tre ronder:
Wesley So 2,5; Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik och Levon Aronian 2; Vishy Anand, Hikaru Nakamura och Anish Giri 1,5; Maxime Vachier-Lagrave 1; Veselin Topalov och Michael Adams 0,5 poäng.

Referat på TWIC, Chess.com, Chess24 och Chessbase.

Rond 4 (måndag kl 17)
Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Vladimir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 
Vishy Anand – Michael Adams 
Anish Giri – Wesley So

* * * * *

I London Open figurerade både Jonny Hector och Erik Blomqvist i direktsändningen. Erik bäddade elegant för ett lovande slutspel:

Erik Blomqvist – Grzegorz Nasuta 
Vit drar21.Sxb5! axb5 22.Dxb5 Dxb5 23.Lxb5 Kd8 24.Lxd7 Kxd7 25.Tb3 och bondearmén segrade så småningom. Här är hela partiet.

Jonny balanserade mot avgrunden mot Sebastian Bogner i svår ömsesidig tidsnöd. Det blev dessvärre ett fatalt snedsteg för Jonny som föll ner i de ondas hemvist.

Partierna genomspelbara

Ställningen efter fyra ronder.

* * * * *

Hjärtligt tack för alla uppmuntrande mejl de senaste dagarna, en underbar eftervård!