lördag 3 december 2016

Nils Grandelius efter sekundantjobbet

Nils Grandelius spelar i Bundesliga den här helgen. Foto: corse-echecs.com

Nils Grandelius missar sällan en match med Philidor i danska elitserien när tillfälle ges, så när jag åkte över till Köpenhamn för ett par veckor sedan för att följa matchen mellan Philidor och Århus/Skolerne trodde jag att Nils också skulle vara där. Min misstanke grundades delvis på att han inte var med i ett Bundesligamöte dagen innan med Hamburger SK.

Som framgick här på bloggen häromdan sysslade Nils med annat den helgen: han tjänstgjorde som en av Magnus Carlsens hemliga sekundanter inför VM-matchen i New York. En giltig frånvaro från seriespelet.

Idag fanns det inget som hindrade Nils från att ställa upp på förstabordet för Hamburger SK i matchen mot SG Tier. Hamburg vann med 5–3 och Nils bidrog till segern:

Nils Grandelius, Hamburger SK – Viktor Erdos, SG Trier
Vit drarMed bonden på h6 kan man förstås sikta på mattsättning.
51.Txd4! exd4 52.Dxd4 f6 53.Dd5+ Kh854.Sc6
Ett praktiskt beslut. Nils satsar på b-bonden och det fungerar utmärkt. En krass dator föredrar 54.Db7 Tg8 55.De7 Da1 56.Sc4 med planen Sc4-d6-f7. Den lösningen slutar med rask matt.
54...Dc1 55.Sd8 Dxh6
Det var inte mycket att välja på.
56.Sf7+ Txf7 57.Dxf7 g5 58.b458...uppg.

Linus Johansson och Philip Lindgren spelade för FC Bayern München som förlorade med 3–5 mot SV Mülheim Nord. Linus och Philip förlorade mot en stormästarduo.

OSG Baden-Baden missade att vinna Bundesliga senast och tänker inte vara med om den nesan den här säsongen. Idag hade man Fabiano Caruana, Maxime Vachier-Lagrave, Vishy Anand och Peter Svidler på toppborden mot SV 1930 Hockenheim. Baden-Baden vann med 5–3 och leder serien efter fem ronder. Rond 6 imorgon.

Partierna genomspelbara
Resultat och tabell
Bundesligasajten