lördag 31 december 2016

Schacket eller livet i norsk tappning

Atle Grønn: Sjakken eller livet (Cappelen Damm, 2016)

Det har nog inte gått en dag de senaste femtio åren då jag inte ägnat mig åt eller tänkt på schack på ett eller annat sätt. Men vännen Ingemar inpräntade tidigt i mig vikten av att ha distans till sig själv och det man sysslar med, gärna en humoristisk distans. Jag har valt livet med schack som en nödvändig krydda.

I Atle Grønns ”Sjakken eller livet” finns hela kryddstället. Vi får berättelserna om originalen och bohemerna, de stora mästarna och de små. Här dyker de upp; Rolf Martens, Phiona Mutesi, Vladimir Alatortsev, Svein ”Lama” Johannessen, Roman ”Dzindzi” Dzindzichashvili med flera. Vi lär känna schackspelare inte genom resultatlistor utan genom personliga betraktelser. Det finns ett antal diagramställningar men ingen som kräver att vi tar fram ett schackspel. Det är i regel diagramställningar där det räcker med en blick för att förstå. Varianterna är korthuggna och få.

Berättelserna avlöser varandra och bildar ibland teman. I ett avsnitt tar Grønn oss med till hans ungdoms Oslo Schakselskap, där vi presenteras för några av stamgästerna. Det görs med värme och humor, som när vi får veta att insatsen i ett dagligt möte har höjts:
Hver dag, ved et fast bord, pågikk det en lynduell mellom by og land; den urbane, sigarrøykende, forfinede pianisten Hasselberg og den usømmelig brautende målmann og gammelkommunist Haugastøl som arbeidet i tollvesendet og gikk under navnet ”Tollboden”. Innsatsen – på død og liv – var nå oppjustert til én krone per parti.
Första delen av boken ägnas åt ”De besatte”, andra delen åt Magnus Carlsen och hans föregångare på VM-tronen. Carlsens två VM-matcher mot Vishy Anand avhandlas i korthet parti för parti. Det mesta är känt men det blir ändå en bra sammanfattning av matcherna i Madras och Sotji. Som den gode berättare Grønn är väver han in omvärlden och romangestalter på passande sätt.

Det är en av dessa böcker som jag lägger ifrån mig med ett leende.

* * * * *

Med åren har Jonny Hectors turneringsinsatser fått karaktär av bergochdalbana. Han avslutade 2016 bland topparna, en förstaplats i Øbro Nytår. Efter sex raka vinster avrundade han stillsamt med en snabbremi i sista ronden. Slutresultat och partierna.

* * * * *

Trogna bloggbesökare tillönskas ett riktigt gott nytt år!