onsdag 28 december 2016

Vasilij Ivantjuk vann snabbschack-VM

Vasilij Ivantjuk, världsmästare. Foto: Maria Emelianova

Inför sista ronden vid snabbschack-VM i Doha var det fem spelare i tätgruppen på 10 poäng. Det var upplagt för särskiljning i slutändan. Där gällde i första hand motståndarnas genomsnittliga elotal. I händelse av särskiljning låg Vasilij Ivantjuk bäst till medan Magnus Carlsen låg sämst till. Carlsen vann i sista ronden mot Jan Nepomnjasjtjij, men även Ivantjuk och Alexander Grisjtjuk segrade. Så blev det 47-årige Ivantjuk som erövrade VM-titeln med Grisjtjuk på andra och Carlsen på tredje plats.

I en segerintervju menade Ivantjuk att han hade haft extrem tur i turneringen. Det gällde i alla fall inte i gårdagens vinst mot Carlsen, som förklarade att han hade blivit utspelad av Ivantjuk. Det Ivantjuk säkert syftade på i första hand var vinsten mot Vishy Anand i näst sista ronden:

Vishy Anand – Vasilij Ivantjuk 
Vit drarEfter 61.Tg6+ Kf8 62.Sc6 hade Anand haft hyfsade vinstchanser. I stället följde 61.Tf5?? Txe5 62.uppg.


Vishy Anand satte bort sig mot Vasilij Ivantjuk. Foto: Maria Emelianova

Carlsen började dagen med en förlust mot Anton Korobov och förklarade att han inte hade rätt inställning: ”Jag var inte fit for fight.” Ändå lyckades han till slut blanda sig i striden om den VM-titel i snabbschack som han hade tills idag.

Nils Grandelius noterade två vinster och tre remier idag. Han slutade på 59:e plats med 7,5 poäng. Den stora behållningen för hans del var förstås vinsten mot Sergej Karjakin i första ronden.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

Nu väntar blixt-VM torsdag-fredag.

* * * * *

Rilton Cup – rond 2

Frode Urkedal finns med bland tvåpoängarna. Foto: Lars O A Hedlund

Gata Kamsky pressade sakta men säkert ner Pia Cramling och ytterligare tretton spelare står på 2 poäng. Imorgon får vi se om Kamsky fortsätter att beta av svenska stormästare. Då väntar hans möte med Tiger Hillarp Persson.

Amerikanen Justin Sarkar behärskade komplikationerna bäst i mötet med fjärderankade Matthias Blübaum, tysken som tog hem Xtracon Chess Open i Helsingör i somras.

Matthias Blübaum – Justin Sarkar 
Vit drarSvarts b-bonde stormar mot målsnöret medan vits tunga pjäser surrar kring svarts kung. Här gäller det att finna en räddning för vit och den finns med 45.Tg8! b1D 46.Txf8+ Lxf8 47.Dxf7+ Kd8 48.Ta7

analys

Här är det svart som får slingra sig ur matthotet med 48...Tb7 49.Ta8+ Tb8 50.Ta7 med remi. Inte 48...Dbb7 49.Dxf8+ Kc7 50.Txb7+ Txb7 51.h6 och det är vit som spelar på vinst. Men Blübaum gick vilse.
45.Txe7+? Kxe7 46.Sg5 Kd7Kungen kan lägga benen på ryggen och komma undan förföljarna.
47.Txf7+ Txf7 48.Dxf7+ Kc6 49.Sxe6 Tb7 50.Df6 Kb5 51.Df5 Ka5Så har kungen funnit en trygg hamn.
52.Sf4 Df7 53.Dg5 De7 54.uppg.

Bland rondens andra uppseendeväckande resultat: norske junioren Lars Oskar Hauge besegrade tredjerankade stormästaren Martyn Kravtsiv.

Partierna genomspelbara
Resultatservice