torsdag 1 december 2016

VM-matchen i New York – särspelet

Magnus Carlsen försvarade VM-titeln! Foto: ruchess.ru

(Uppdatering klockan 8 - Peter Fendrich informerar: "I Norsk TV (NRK1), efter matchen, intervjuades Grandelius med Fressinet i bakgrunden. Båda hade varit hemliga sekundanter till Magnus. Nils sa att det fanns fler men vilka det var avslöjades inte. Han poängterade att det var Magnus som vann matchen och inte sekundanterna men att deras team uppenbarligen lyckats bättre än det ryska." Känt sedan tidigare var att Carlsen hade en svensk kock i sitt team. Han hade alltså även en svensk sekundant, Nils Grandelius från Malmö. Wow.)

Magnus Carlsen fick kritik på sina håll för att han spelade på remi som vit i det tolfte VM-partiet. Särspelet visade att det var en utmärkt matchstrategi. Carlsen utgick från att han skulle ha bättre chanser att köra hem ett särspel med fyra snabbschackspartier i första omgången. Det visade sig att han spelade snabbare än Sergej Karjakin i alla fyra partierna. Och bättre!

Särspelet fick en mjukstart med en solid remi. I andra snabbschackspartiet spelade Carlsen upp en vinstställning, men när tiden började rinna ut släppte han greppet och gav Karjakin chansen att rädda partiet. Räddningsaktionen kulminerade i den här ställningen:

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Svart drarHär bör 78...Ta7 eller 78...Tc7 hålla remi, men med sekunder kvar fann Karjakin något ännu säkrare.
78...h5! 79.gxh5 f5 80.Lxf580...Txe7+! 81.Kxe7 Kg8 82.Ld3 Kh8 83.Kf8 g5 84.hxg6 patt

I början av VM-matchen såg vi Carlsen spela bort goda ställningar varpå Karjakin efter en serie remier lyckades vinna åttonde partiet och sedan missa vinsten i nionde partiet. Det var ett synnerligen kritiskt skede i matchen. Visst fanns det en ängslan att Carlsen skulle gräma sig och spela alltför hårt i tredje snabbschackspartiet. Och visst spelade han hårt med de svarta pjäserna, men det var med full kontroll och en präktig blunder från Karjakins sida påskyndade slutet.

Det var Carlsens andra vinst i New York och det var det sista han gjorde på sin födelsedag – norsk tid. I fjärde partiet var Karjakin följaktligen i ställningen 1–2 tvingad att vinna med svart för att utjämna och få till ett fortsatt särspel med blixt. Det blev en sicilianare där Karjakin inte fick en chans att sticka upp och hans vinstförsök blev allt mera desperata. Det slutade med att Carlsen fick in något som sannolikt är det vackraste slutdrag vi har sett i VM-matcher genom tiderna.

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Vit drarI Chess24-studion räknade Peter Svidler med att Carlsen skulle säkra sin fördel med 49.Dg3, men trots att det som spelformen bjuder var väldigt ont om tid fann Carlsen något betydligt bättre.
49.Tc8+! Kh7 50.Dh6+!!50...uppg.
Det är ju matt i nästa drag.

Så fick äventyret i New York ett lyckligt slut. När min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kommer på engelska – översättningen är på gång – vill jag förstås att det fortsatt ska stå att det är världsmästarens sekundant (Peter Heine Nielsen) som har kommenterat partierna i boken. Hjärtligt tack, Magnus, för att du ordnade den saken! Det finns alla möjliga skäl att glädjas åt utgången i New York.

Partierna genomspelbara
VM-referat på TWIC, Chess24, Chess.com, Chessbase och Sjakkfantomet