måndag 12 december 2016

London Chess Classic – rond 4

Hikaru Nakamura har kommit igen starkt efter första rondens förlust på födelsedagen. Foto: Lennart Ootes, londonchessclassic.com

Anish Giri fick ägna sig åt ett heroiskt försvar mot tätmannen Wesley So och det lyckades Giri att rädda partiet. Det var en av fyra remier i dagens rond.

Den ende vinnaren var liksom igår Hikaru Nakamura, som besegrade Veselin Topalov. I Chess24-studion var Yasser Seirawan kritisk till Topalovs inställning på sistone. Topalov har förklarat att han inte lägger ner särskilt mycket tid på förberedelser och att han har en rätt tillbakalutad inställning till sina turneringsengagemang nuförtiden. Det duger inte i det här sällskapet.

Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 
Vit drarHär ville Yasser försöka snickra ihop en fästning med 41.Tb4 och det är förmodligen vits enda chans. En poäng där är att 41...Dxh2? besvaras med 42.Th4 Dxg3 43.Tg4+ och vit kan andas ut.

I stället följde 41.Kg2? e4! och vits kung tvingades ut på minerad mark. Det slutade illa.

Rond 4
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi 
Vladimir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 0-1 
Vishy Anand – Michael Adams remi 
Anish Giri – Wesley So remi

Partierna genomspelbara

Poängställningen efter fyra ronder:
Wesley So 3; Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik och Levon Aronian 2,5; Vishy Anand och Anish Giri 2; Maxime Vachier-Lagrave 1,5; Michael Adams 1; Veselin Topalov 0,5 poäng.

Referat på TWIC, Chess.com, Chess24 och Chessbase.

Rond 5 (tisdag kl 17)
Levon Aronian – Anish Giri 
Wesley So – Vishy Anand 
Michael Adams – Veselin Topalov 
Hikaru Nakamura – Vladimir Kramnik 
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

* * * * *

I rond 5 i London Open fick Erik Blomqvist in en för Deimante Daulyte, kvinnlig stormästare från Litauen, oerhört irriterande bonde på g2.

Deimante Daulyte – Erik Blomqvist 
Vit drar29.Kxg2 kan besvaras med 29...f5, men det är onödigt att tillåta Sc6xe5xg4 även om det ser bra ut för svart. Ännu bättre är 29...Tah8 med möjligheten f6-f5 i beredskap. Daulyte valde en annan förlustväg.
29.Sg3 Txh2! 30.Te4
Eller 30.Kxh2 Th8+ 31.Kg1 Th1+ med matt.
30...Tah831.uppg.
Det finns inte någon rimlig parad mot hotet 31...Th1+ 32.Kxg2 T8h2 matt. Hela partiet.

Partierna genomspelbara

Efter fem ronder är indiern Chithambaran Aravindh ensam i topp på 5 poäng. Erik finns med i förföljargruppen en halv poäng efter. Jonny Hector har 4 poäng. Poängställningen.