fredag 30 december 2016

VM-titel till Sergej Karjakin

Sergej Karjakin har vunnit mot Vasilij Ivantjuk. Foto: Maria Emelianova

Blixt-VM i Doha utvecklades till en ny duell mellan Magnus Carlsen och Sergej Karjakin där andra spelare var med och styrde förloppet. Där hade framför allt Vasilij Ivantjuk och Peter Leko betydelsefulla biroller. Ivantjuk besegrade åter Carlsen medan han krossades av Karjakin.


En förkrossad Vasilij Ivantjuk. Foto: Maria Emelianova

Inför sista ronden ledde Carlsen en halv poäng före Karjakin men Carlsen var tvungen att försöka behålla den marginalen in i mål eftersom han hade sämre särskiljning – motståndarnas genomsnittliga elorankning – än Karjakin. Carlsen skulle spela mot solide Leko medan Karjakin skulle möta kompromisslöse Baadur Jobava, som hade solglasögonen liggande på bordet. Karjakin vann sitt parti medan Carlsen fick hålla till godo med remi. Så fick Karjakin avsluta schackåret med en VM-titel.

Det hör till historien att Karjakin spelade sitt bästa parti i turneringen mot just Leko i rond 19. Det var ett parti som Karjakin sade sig ha varit stolt över även om det varit ett snabbschacksparti.

Sergej Karjakin – Peter Leko 
Vit drarSvart har merbonde och press mot f2. Här krävs mod och fantasi från vits sida. Och det fanns.
23.Sd6!? Txe1+ 24.Txe1Här måste svart fatta ett viktigt beslut blixtsnabbt: gardera f7 eller hugga in på f2 och e1?
24...Lxf2+?!
Han borde ha garderat f7 med 24...Dc7.
25.Kh125...Lxe1?
Efter 25...Dc7 26.Tf1 måste svart finna det vassa 26...De7!!. Sådana drag tillverkas knappast i blixtpartier. Efter partidraget är det raka vägen till matt.
26.Dxf7+ Kh8 27.Lb2 Tg8 28.Sf528...uppg.
Hela partiet

Eftersom Karjakin vann det inbördes mötet mot Carlsen igår känns det som om rättvisa skipades i särskiljningen. Carlsen slutade på andra och Daniil Dubov på tredje plats. Carlsens och Karjakins nästa möte blir i Wijk aan Zee om ett par veckor.

Nils Grandelius fick ihop 11 poäng på de 21 ronderna och slutade på 47:e plats.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Rilton Cup – rond 4

Tiger Hillarp Persson missade vinsten mot Aleksej Goganov (remi) men finns med i tätstriden. Foto: Lars O A Hedlund

Fyra ronder spelade i Rilton Cup och Ivan Sokolov är ensam i topp på 4 poäng. Hans efteranalyser i kommentatorrummet är instruktiva och han använder inte omskrivningar. Hans kommentar till motståndaren Pablo Cruz spelanläggning i dagens parti: ”Jag väntade mig inte att han så skamlöst skulle spela på remi." Det hela utmynnade i ett remiaktigt slutspel där Cruz enligt Sokolov begick ett allvarligt fel i den här ställningen:

Pablo Cruz – Ivan Sokolov 
Vit drarCruz gjorde det naturliga 27.Kf1 – slutspel och aktivering av kungen – men enligt Sokolov borde vit så snabbt som möjligt ha manövrerat springaren till c3 varefter svarts kung inte hade haft någon ingång i vits ställning.
27...Lb5+ 28.Ke1 Lc6
Nu är det inte något tvivel om att löparen är bättre än springaren.
29.Ke2 Ke6 30.Se1 Kd5 31.Kd3 Lb5+ 32.Kc3 Lf1!Löparen är som en vagel i ögat på Cruz. I det följande visar Sokolov utsökt slutspelsteknik.
33.f3 e4 34.f4 g5 35.fxg5 fxg5 36.Kb3 h5 37.Kc3 h4 38.Kb3 Ke5 39.Kc339...g4! 40.Kd2
På 40.hxg4 följer samma finess som i partifortsättningen.
40...Lxg2!
Harry Schüssler till Sokolov: ”Martin Lokander trodde att du såg den möjligheten redan tjugo drag tidigare.”
Sokolov: ”Den möjligheten upptäckte jag för fyrtio år sen.”
41.Sxg2 gxh342.uppg.

Nyårsafton är spelfri och på nyårsdagen får Sokolov något att bita i: topprankade Gata Kamsky. Vem av dem dyker upp i kommentatorrummet på söndag?

Partierna genomspelbara
Resultatservice