måndag 1 maj 2017

Veteranernas lag-VM – rond 8

Sören Svensson hade Nikolaj Pusjkov på fall. Foto: Lotta Wennström

Allt annat än matchförlust mot Ryssland i gruppen 65+ och Sveriges andralag kunde ha krävt en plats i den grekiska mytologin. Nu fanns chansen till seger eller oavgjort aldrig riktigt där, men en förlust med 1,5–2,5 fanns absolut inom räckhåll. Det blev 0–4.

Det var hjärtskärande att se Helge Wademark spela bort sin remiställning mot Vladimir Zjelnin (34...Sd4?) och Sören Svensson missa vinsten mot Nikolaj Pusjkov i tidsnöden.

Sören Svensson – Nikolaj Pusjkov 
Vit drar

Bästa chansen att ta hem spelet dök upp i den här ställningen. I stället för partidraget 28.Dg4 vinner 28.Tfg4!, till exempel:
a) 28...cxd5 29.Txg7+ Dxg7 30.Txg7+ Kxg7 31.Dg4+ Kf6 32.Dd4+ Ke6 33.Dxa7.
b) 28...Tfe8 29.dxc6 bxc6 30.Dxc6 Sf8 31.Txg7+ Dxg7 32.Txg7+ Kxg7 33.Dc3+.
c) 28...g6 29.Txg6+! fxg6 30.Txg6+ Dg7 31.Dg4.
Men med den betänketid som var kvar hade det väl krävts en dator med ett fungerande fläktsystem för att manövrera rätt i de svängarna. Här är hela partiet.

Med den matchsegern säkrade Ryssland guldet och de fem svenska lagen har placerat sig i rankningsordning. Det ligger nog något i professor Elos formler.

Sveriges förstalag besegrade tredjelaget med 3–1 och det innebär att förstalaget seglade upp till fjärdeplatsen och spelar en ren bronsmatch mot Österrike i slutronden. Förutsättningen är att Sverige måste vinna matchen för att knipa bronset. Nog skulle det gå att ordna.

Sankt Petersburg har säkrat guldet i gruppen 50+ och där spelar de båda svenska lagen undanskymda biroller efter dagens matchförluster: förstalaget mot ryska damlaget och andralaget mot ett tyskt kamratgäng. Det är fyra tyska schackspelare i Rochade Bielefeld Revival som umgicks som juniorer och som nu återses i ett veteranlag. Det finns onekligen något vackert i det.

I morgondagens slutrond uppträder de båda svensklagen i spellokalens skuggsida för att uttrycka det mindre rått än vad Kvisthen skulle ha gjort. Något av det viktigaste nu: att ställa den avskyvärda väckarklockan. Sista ronden börjar klockan 10.30.

Partierna genomspelbara
Resultatservice


Rysk poolprepp på Kacke Palace: Jevgenij Svesjnikov och Jevgenij Vasjukov hjälper Jelena Fatalibekova. Foto: LG