tisdag 9 maj 2017

TePe/Sigematurneringen – invigningen

Grannen Stellan och Harika Dronavalli. Foto: LG

Sigemanturneringen har tack och lov återuppstått, nu med tillägget TePe. Jag roade mig med att leta fram huvudsponsorernas elotal: Joel Eklund, Limhamns SK (TePes vd) 2226 och Johan Sigeman, Lunds ASK 2118. När världsstjärnor lockas till Sverige är det schackspelare med respektabel spelstyrka som står för fiolerna.

En av de första jag stötte på vid invigningen i Malmö rådhus inre gemak var Nigel Short, som jag träffade dessförinnan i samband med veteranernas lag-VM i Hersonissos. Vi började med att stämma av våra intryck från Kreta. Nigel förklarade att det var han som hade fått arrangörerna att lägga om spelschemat. Den ursprungliga planen var rondstart klockan 9.30, låt oss kalla det Dresdenvarianten. Nigel förklarade för turneringschefen Nikolaos Kalesis att om han skulle vara med skulle det krävas ett spelschema med rondstart på eftermiddagen. Och så blev det. Det var för övrigt den ändringen som gjorde att jag ville vara med.

Vad gäller detta att Nigel betraktades som en av mästerskapets mest välklädda bara för att han bar slips vid prisutdelningen höll han med om att konkurrensen inte var precis mördande. Jag övervägde att komma till rådhuset med slips med baktanken att jag skulle kunna bräcka Nigel, men det steget kändes alltför stort. För dagen slipslöse Nigel berättade att den engelske lagkaptenen i Hersonissos, Terry Chapman, hade föreslagit någon form av enkel lagmundering. Nigel var med på noterna men det fanns ett par lagkamrater som inte alls gillade den idén; John Nunn och ”gråhårige hippien” Jon Speelman. Nåväl, de närmaste dagarna får vi koncentrera oss på TePe/Sigemanturneringen.

Vid utlottningen av startnummer fick de sex aktörerna komma fram för presentation och sedan vända på en schackbonde för att få sitt startnummer. Vid presentationen av topprankade Pavel Eljanov förklarade Joel Eklund att här har vi en mycket solid spelare vilket fick Eljanov att komma med en invändning: vid Gasjimov Memorial i Sjamkir senast förlorade han hälften av partierna. Baadur Jobava är rankad tvåa och förklarade att det var hans ambition att behålla den placeringen. Vid dagens invigning uppträdde han utan solbrillor. Återstår att se vad som gäller i Spegelsalen på Hipp. Jag räknar med att rapportera om klädval och eventuella accessoarer – och något om schackpartierna.

När de tre högst rankade hade vänt på bönder visade det sig att de dragit startnummer 1–3, det vill säga var och en hade lagt beslag på tre vita och två svarta partier. Här är morgondagens program:

Rond 1 (onsdag kl 14)
Baadur Jobava – Nils Grandelius 
Nigel Short – Erik Blomqvist 
Pavel Eljanov – Harika Dronavalli


Nigel Short, Nils Grandelius och Ellen Kakulidis. Foto: LG