söndag 14 maj 2017

TePe/Sigematurneringen – rond 5

Nils Grandelius i efteranalys med Pavel Eljanov och Baadur Jobava kom med förslag. Foto: LG

När Erik Blomqvist och Baadur Jobava kommit överens om remi knallade de över till kommentatorrummet. Efter att ha betat av sitt parti stannade de kvar och hjälpte grannen Stellan med analyserna av främst partiet mellan Pavel Eljanov och Nils Grandelius. När sedan Harika Dronavalli hade ordnat remin med Nigel Short anslöt sig även hon till analysteamet i kommentatorrummet. Där var det väl bara Short som saknades. Stämningen var på något vis familjär.

Eljanov kom som så ofta i tidsnöd och i följande ställning skulle han fatta ett svårt beslut.

Pavel Eljanov – Nils Grandelius 
Vit drarI kommentatorrummet var man inne på att Eljanov borde behålla bindningen på långa diagonalen med 26.Db2, men då var han tvungen att kolla närmare på vad som händer efter ett kvalitetsoffer på d3. Det fanns inte tid till en sådan analys. Datorn håller med om att 26.Db2 ska spelas med fördel vit och menar att ett kvalitetsoffer är inkorrekt. I stället följde 26.Dc4 Dxa2+ 27.Kf3 Da5 och Nils hade tagit över initiativet. Men Eljanov lyckades hålla jämvikten och det blev en tredje remi i slutronden. 

Med bättre SB-poäng än Baadur Jobava kunde Nils Grandelius koras till turneringsvinnare, ännu en framgång efter fina insatser i Karlsruhe och Reykjavik. Även Erik Blomqvist kan vara nöjd med sin turnering. I allt ett mycket underhållande evenemang.

Rond 5 (klicka för genomspelning)
Pavel Eljanov – Nils Grandelius remi
Harika Dronavalli – Nigel Short remi
Erik Blomqvist – Baadur Jobava remi

Slutställningen:
Nils Grandelius och Baadur Jobava 3; Erik Blomqvist och Pavel Eljanov 2,5; Harika Dronavalli och Nigel Short 2 poäng.


Stellan Brynell fick hjälp av Erik Blomqvist och Baadur Jobava i kommentatorrummet. Foto: LG