lördag 13 maj 2017

TePe/Sigematurneringen – rond 4

Nils Grandelius mot Erik Blomqvist med Baadur Jobava som åskådare. Foto: LG

Baadur Jobava spelade en beskedlig remi med Harika Dronavalli och fick nytt sällskap på den delade förstaplatsen: Nils Grandelius ersatte Erik Blomqvist efter vinst i svenskmötet. En kritisk ställning i det partiet:

Nils Grandelius – Erik Blomqvist 
Svart drar


23...h6?!
Nils menade att Eriks ställning varit helt okej om han i stället aktiverat kantspringaren med 23...Sc6.
24.Txc8 Txc8?
Svart måste slå tillbaka med damen och svaret på varför kommer genast.
25.Dg4!


Det hotar 26.Sxe5 fxe5 27.Td7 och det finns inte någon hållbar parad.
25...Da6 26.Kh3!
Grannen Stellan ville titta närmare på 26.Sf4 men när Nils kontrade med 26...f5! försvann springardraget från dagordningen. Det utmärkta partidraget eliminerar svarts motspel. Närmast hotar Sb4 följt av Td7.
26...Te8


27.Sf4! Sc6
Sent ska syndaren vakna. 27...exf4 öppnar för 28.Td7 g5 29.Dh5 med matt.
28.Sh5 Te7 29.Sxf6+ Kh8 30.Td6 Db7 31.Dg6


31...uppg.
Efter 31...gxf6 32.Dxf6+ Kg8 33.Txc6 har vit två merbönder och lätt vinst.

Nigel Short mot Pavel Eljanov var rondens vildaste parti och kombattanterna turades om att stå på vinst. Till slut var det Eljanov som drog det längsta strået.

I morgondagens slutrond har ledarduon Grandelius och Jobava svart mot paret som ligger en halv poäng efter dem. Det enda som är klart när det gäller förstapriset är att det inte går till Short eller Dronavalli.

Rond 4 (klicka för genomspelning)
Baadur Jobava – Harika Dronavalli remi
Nigel Short – Pavel Eljanov 0-1
Nils Grandelius – Erik Blomqvist 1-0

Ställningen efter fyra ronder:
Baadur Jobava och Nils Grandelius 2,5; Erik Blomqvist och Pavel Eljanov 2; Nigel Short och Harika Dronavalli 1,5 poäng.

Rond 5 (söndag kl 12)
Pavel Eljanov – Nils Grandelius 
Harika Dronavalli – Nigel Short 
Erik Blomqvist – Baadur Jobava

Lars Bech Hansen är engagerad i Copenhagen Chess Challenge på andra sidan Sundet men idag tog han ledigt för ett besök på Hipp. Han kunde meddela att det går knackigt för Jonny Hector i CCC. Lars har också huvudansvaret för den stora festen i Helsingör i sommar, Xtracon Chess Open, och han berättade med glädje att ryssen Nikita Vitjugov har lämnat klartecken. Vitjugov är högst rankad i sällskapet med två av deltagarna i TePe/Sigemanturneringen, Baadur Jobava och Nigel Short, närmast sig i den digra startlistan. Jag längtar redan till Helsingör där min roll liksom på Hipp är betraktarens. 

Lars var inte lika glad när han nämnde tidpunkten för Nordiska Mästerskapet i Växjö den 26 juni–2 juli. ”Sov Norges Sjakkforbund när de fick förslaget att NM skulle arrangeras vid den tidpunkten?” var hans retoriska fråga. Inte nog med att Norgemästerskapet arrangeras då, det gör också lag-VM i Chanty-Mansijsk med Norge bland deltagande nationer. Lite i förbifarten kan väl nämnas att även veteranernas lag-EM i Novi Sad genomförs vid det månadsskiftet. Det finns sannolikt inte en chans att en norsk spelare konkurrerar om någon av NM-titlarna. Om zonpresidenten Lars Bech Hansen fått vara med och bestämma hade NM inte arrangerats samtidigt med ett nationellt mästerskap i nordiska zonen.

Ett annat diskussionsämne: Team Xtracon Køge (Køge Skakklub) är på väg upp i det danska seriesystemet och lagets sponsor, Henrik Mølvig, kräver att Dansk Skak Union ändrar regeln som begränsar antalet utländska spelare i laguppställningar i danska seriesystemet till två. Han hävdar att den fria rörligheten inom EU i fråga om till exempel arbete ska gälla och att schackförbundets regel strider mot EU-rätten. Det var för övrigt det resonemanget som ligger bakom att det inte finns någon sådan begränsning i tyska Bundesliga. Mølvig är vid draget och han verkar beredd att driva frågan till domstol.