torsdag 11 maj 2017

TePe/Sigematurneringen – rond 2

Jag fick intrycket att Baadur Jobava var nöjd med sin ställning efter 2.Lg5 mot Nigel Short. Foto: LG

Med blott sex spelare i turneringstabellen och tre partier som dagsranson finns det generellt en viss risk att det blir problem med underhållningen. Den risken kan minimeras med rätt spelare vid brädena, och det känns som om det finns mycket goda förutsättningar för publikknipande spel i Spegelsalen på Hipp fem dagar i sträck.

Rond 2 bjöd på spänning på alla bräden. Dagens svenska glädjeämne var Erik Blomqvists vinst mot Pavel Eljanov, som ligger på fjortonde plats i världsrankningen. Eljanovs offensiv på kungsflygeln tynade bort och det slutade med att Erik satt med ett vunnet tornslutspel. Hip hip hurra!

Nils Grandelius var illa ute mot Harika Dronavalli, speciellt i den här ställningen:

Nils Grandelius – Harika Dronavalli 
Svart drarSom grannen Stellan påpekade i kommentatorrummet fanns 35...Lb5! 36.Te7 The8! 37.Txe8 Lxe8

analys

med pjäsvinst på grund av det indirekta matthotet på första raden. Dronavalli spelade i stället 35...The8 och missade fler vinstvägar i partifortsättningen innan det hela slutade med remi.

Störst spänning var det ändå kring partiet mellan Baadur Jobava och Nigel Short. Publikfavoriten Jobava hade firat kollegan Eljanovs födelsedag den gångna natten och dök upp med solbrillor. Det är en schackspelare av ett slag som man måste älska. När Johan Sigeman skulle göra det symboliska förstadraget i partiet uppstod en liten diskussion om vilket drag som skulle utföras. Jobava ryckte på axlarna och tyckte att Johan själv fick bestämma. Efter vissa förhandlingar mellan advokaten och stormästaren blev det 1.e4, men uppenbarligen fanns det en öppning i det muntliga avtalet som gjorde att Jobava kunde byta ut det mot 1.d4. Han spelade samma öppning som i går mot Nils och ändå verkade Nigel en smula överraskad.

När jag skulle lämna hagen efter att ha tagit några actionbilder fick det bli en sista bild på Baadur och Nigel och jag trodde knappt mina ögon när jag såg att den förre riktade sig mot min mobilkamera och gjorde båda tummarna upp – bilden ovan. De var i ett skede när två drag hade utförts. Något sådant har jag aldrig varit med om förut. Att glädja medmänniskor på olika sätt finns med i ett stormästarparti på hög nivå. Som sagt, en sådan schackspelare måste man älska.

Med ett effektfullt kvalitetsoffer spelade Baadur upp en vinstställning, men det såg ut som om han tappade fördelen i tidsnöden. Sedan lyckades han ändå vinna partiet en andra gång och jag ser det som ett tecken på uppskattning från Nigels sida att han tillät en mattsättning. Hela partiet.

Rond 2
Baadur Jobava – Nigel Short 1-0 
Erik Blomqvist – Pavel Eljanov 1-0 
Nils Grandelius – Harika Dronavalli remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter två ronder:
Baadur Jobava 1,5; Erik Blomqvist, Harika Dronavalli, Nils Grandelius, Nigel Short 1; Pavel Eljanov 0,5 poäng.

Rond 3 (fredag kl 14)
Nigel Short – Nils Grandelius 
Pavel Eljanov – Baadur Jobava 
Harika Dronavalli – Erik Blomqvist