onsdag 12 december 2018

GCT-semifinaler i London – parti 2

Maxime Vachier-Lagrave kom åter undan med remi mot Levon Aronian. Foto: Lennart Ootes 

Hikaru Nakamura tillät Fabiano Caruana att spela Ryskt och remin var undanstökad på mindre än en timme. Det är rätt uppenbart att Nakamura använder sig av Carlsens recept: remier i klassiskt schack och sedan en ordentlig satsning när det blir snabbschack och blixt. Det kan bli ett segerrecept för Nakamura i deras semifinal. Det avgörs imorgon.

I den andra semifinalen försatte Levon Aronian chansen att avveckla till ett klart bättre tornslutspel:

Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave 
Vit drar

Aronian gav sig genast på springaren:
28.Ta1 Kxe6 29.Txa2 Tc8 30.Kd2 Td8+ 31.Ke2 Tc8 32.b3 Tc1och svarts torn var inne i värmen. MVL höll åter remi.

Efter partiet intervjuades Aronian av Alejandro Ramirez som visade en bättre möjlighet i första diagramställningen: 28.Tc2! Kxe6 29.b3 Td8 30.Ke2 som vinner ett viktigt tempo.

analys

Aronians spontana kommentar: ”Det missade jag! Pinsamt. Det bör vinna.”

Tredje dagen bjuder på två snabbschackspartier (4 poäng för vinst, 2 för remi) och fyra blixtpartier (2 poäng för vinst, 1 för remi).

I den tyska avdelningen på Chess24 dök Magnus Carlsen upp på länk från Norge i Jan Gustafssons direktsändning – kolla här! Carlsen kommenterade de då pågående två semifinalpartierna men också mycket annat. Det kan kanske ses som en gentjänst till Gustafsson, som ju var en av Carlsens sekundanter i VM-matchen. Vad gäller nästa VM-match, som arrangeras 2020, menade Carlsen apropå vem som utmanar honom om två år att det är svårt för någon att komma tillbaka en andra gång, men han ville naturligtvis inte utesluta att Caruana återkommer som utmanare. Carlsen förklarade också att det inte var helt säkert att han själv skulle försvara VM-titeln. Den kommentaren ska man nog inte dra stora växlar på.

Det var tal om olika koncept för VM-matchen. Carlsen tyckte att dagens är okej om man ville ha den bäste spelaren som världsmästare, men att det kunde vara ett annat system om man är ute efter mer spänning. Han förordade att man i stället för klassiskt schack spelar fyra snabbschackspartier varje speldag. Vi som håller klassiskt schack högt rynkar väl på pannan? Snart blir det ett snabbschacks-VM i Sankt Petersburg. Det bör räcka för att tillfredsställa de behoven.

Partierna
Direktsändningen från Chess24

* * * * *

London Fide Open – rond 4

Richard och Nicholas Pert. Foto: suffolkchess 

Fullpoängarnas skara har reducerats till två spelare efter fyra ronder: Nicholas Pert och Kacper Tomaszewski. Tiger Hillarp Persson föll bort efter remi mot Nicholas Perts tvillingbror Richard och Fritz menar att Tiger ska vara glad för den halvan.

Efter gårdagens maratonuppgörelse ska Jonny Hector kanske också vara nöjd med sin remi. Daniel Johnson spelade remi mot en högre rankad motståndare, medan Anna Cramling Bellon förlorade. 

Vi fick se ett slutspel som inte sällan dyker upp, ett slutspel där remin ofta sumpas.

T S Venkataramanan – Caspar Bates 
Svart drar

87...Kd8??
87...Td1 måste spelas. Nalimovs slutspelsbas ger remivarianterna.
88.Td7+ Ke8 89.Td2


89...Tf4
Om tornet lämnar f-linjen så avgör 90.Lg6+. På 89...Tf3 är 90.Tc2 snabbast.
90.Te2+ Kd8 91.Tc2


91...uppg.

Resultat och partier.