I varje internationellt veteranmästerskap kan man berika sin kunskap i schackhistoria. Där finns spelare som varit med i de stora sammanhangen. På min lott i Bled fick jag ett par spelare som deltagit i olika schack-OS, och jag lärde också känna Herman van Riemsdijk. Sådana möten är i regel mer minnesrika än partierna.
I fjärde ronden i Bled vann Nils-Åke Malmdin mot Eamon Keogh, som i sin tur ståtar med en schackhistorisk vinst. Han var den förste irländare som slog en stormästare. Och vem besegrade han? Jo, Gideon Ståhlberg vid schack-OS i Tel Aviv 1964. Från Zandor Nilssons referat i TfS 1/1965:
Ståhlberg försvarar sig sicilianskt mot rödhårige Keogh, som oförfärat går till kungsangrepp mot sin namnkunnige motståndare. Efter ett svagt drag från Ståhlbergs sida får angreppet vind i seglen och går endast att avvärja till priset av kvalitéoffer. Nästa dag för den överlycklige irländaren partiet till seger. Det står klart att vårt stormästarankare är långt ifrån den form, som ledde till den stora framgången i Capablanca-turneringen i Havanna.Keogh har berättat att han försökte kontakta Ståhlberg under avbrottet för att bjuda remi, men han fick inte tag i stormästaren. Resultatet av hans misslyckade kontaktförsök blev alltså irländsk schackhistoria. Keogh:
There's a nice story behind this game. I was adjourned the exchange up against the Swedish number one, Ståhlberg. If I won the game Israel, the home team, would qualify for the top final section, but if I drew or lost, Sweden would qualify. That evening the entire Israel team visited my room to analyse the game. Everybody agreed, it was no problem. That's when I started getting nervous. I agonised over this game for several more hours and at 2 o'clock in the morning I phoned Ståhlberg's room to offer a draw but there was no answer. So I just had to turn up the next day and beat him.Det är alltså 54 år mellan partierna mot Ståhlberg och Malmdin. I Tel Aviv satt den då 20-årige Keogh på förstabordet, i Bled var han inte i närheten av den placeringen.
* * * * *
Danska elitserien – rond 3
I matchen mellan Brønshøj och Nordkalotten i danska elitserien drabbade Tiger Hillarp Persson och Jonny Hector samman för 65:e gången i klassiskt schack. Det finns väl knappast två andra svenska spelare på den nivån som mött varandra så många gånger genom åren. Ingen av dem är särskilt förtjust i att spela blixt och snabbschack, och i sådana sammanhang har de anmärkningsvärt nog bara spelat två snabbschackspartier; det första i London och det andra i Bistro Stella Chess i lördags.
Brønshøj – Nordkalotten 3–5
1. Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 0–1
2. Jakob Aabling-Thomsen – Christian Jepson remi
4. Niels Nørskov Laursen – Stellan Brynell 0–1
Team Xtracon Køge tog ett nytt steg mot guldet med tre svenska spelare i laget.
BMS – Team Xtracon Køge 1,5–6,5
3. Mikkel Manosri Jacobsen – Hans Tikkanen 0–1
4. Michael E Vesterli – Axel Smith 0–1
6. Jacob Abildlund Brorsen – Björn Ahlander 0–1
Resultatservice