torsdag 27 december 2018

Snabbschacks-VM – dag 2

Det finns plats för åtta par på scenen i Sankt Petersburg med fast bord för Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes

Det ingår i avtalet med ett norskt tv-bolag att Magnus Carlsen ska sitta på förstabordet i Sankt Petersburg oberoende av hur det går för honom. Han sitter alltså inte där rond efter rond av egen kraft. Efter första dagens prövningar menade världsmästaren att han inte kunde minnas när han senast spelade så dåligt. Andra dagen gick det poängmässigt något bättre. Med fem ronder kvar ligger han bara en halv poäng efter tätgruppen på sju spelare som har 7,5 poäng. För att få häng på täten krävdes bland annat att Carlsen skulle vinna en klar förlustställning mot Hrant Melkumyan i nionde ronden. 

Annars började dagen bra för Carlsen. Det verkade som han kommit in i andra andningen.

Magnus Carlsen – Ivan Salgado 
Vit drar

27.d6!
Svart tillåts inte säkra ställningen med Lg7-e5-d6. Ett bondeoffer i Alpha Zeros anda.
27...exd6 28.Ta7 Tbc8?!
Det erbjuder ett tornbyte som underlättar för vit.
29.Txc8 Txc8 30.Ld530...f4
Ett försök att få med löparen i spelet. Efter 30...Tc3 31.Lxf7+ Kf8 32.Le6 Txd3 33.Tf7+ Kg8 34.Txf5+ Kh8 35.Txb5 kan d-bönderna inte ställa till med något. Vit vinner.
31.gxf4 Lh6 32.Txf7 Tc3 33.f533...uppg.
Efter 33...Txd3 34.f6 Lf4+ 35.Kg2 h5 36.Tc7+ är det matt på gång.

I ronden därpå förlorade Carlsen mot Alexander Dubov. Det följdes av tre vinster – men då gick spelet ibland på kryckor.

Medan Carlsen kämpar för att komma i rätt sinnesstämning är det andra som får stå för glansnumren. Dmitrij Andrejkin finns med i tätgruppen efter en glansfull avslutning i rond 10.

Peter Svidler – Dmitrij Andrejkin 
Svart drar

25...Dxh2+!! 26.Kxh2
Det är inte lönt att fly via f1: 26.Kf1 Lf3.
26...Txh4+ 27.Kg3 Th3+ 28.Kf4 Tf3+ 29.Ke5 Tg630.uppg.
Det finns ingen parad mot hotet 30...Te6 matt.

Pontus Carlsson har 4,5 poäng, och han har svarat för ett med tanke på rankningen förväntat resultat.

I damklassen är Ju Wenjun fortfarande i ensam ledning, nu på 7 poäng. Pia Cramling har 5 poäng. Damklassen har spelat åtta ronder av totalt tolv.

Resultatservice
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Rilton Cup – rond 1

Tiger Hillarp Persson, den högst rankade svenske spelaren i Rilton Cup.
Foto: Lars O A Hedlund

Rilton Cup är turneringen där unga svenska spelare har chansen att mäta sina krafter i tuff internationell miljö. Junioren Hampus Sörensen är hemma igen efter en fin turnering i Spanien och han inledde med remi mot den högre rankade jämnårige ryssen Arsenij Nesterov. De sprakande resultaten för de svenska juniorerna ligger längre fram i turneringen.

Den 15-årige amerikanske stormästaren Awonder Liang är den tredje högst rankade junioren i Rilton Cup. Han vann mot WGM Hanna Marie Klek, men det dök upp ett läge där tyskan hade chansen till en snygg vändning.

Awonder Liang – Hanna Marie Klek 
Svart drar

Det spelade 57...Da2 ger goda remichanser men i partifortsättningen trampade Klek fel och förlorade. I diagramställningen finns 57...Se6! varefter 58.Dxb8?? faller på 58...Sf4 59.f3 Dd2 med matt. Enda draget för vit är 58.Dc4!, men efter 58...Dxa5 59.Dxe6 Dc7 60.Dxf6 Txb7 61.Txb7 Dxb7 62.Dxd6 Db1+ 63.Kh2 Df5

analys

är det bara svart som kan spela på vinst.

Det finns fyra svenska stormästare i turneringen och av dem vann Tiger Hillarp Persson och Ralf Åkesson, medan Erik Blomqvist och Juan Bellon fick nöja sig med remier.

Den svenska eliten är på det hela taget tunt representerad i turneringen. Av Sveriges fyrtio högst rankade spelare är bara fem med i deltagarlistan.

Resultat och partier.

* * * * *

Från Sitges till Mondragon

Vy över Mondragon i Baskien. Foto: Petra Olsson 

Efter Sitges Open har Björn Ahlander och hans sekundant Petra Olsson dragit vidare till en mindre turnering med tjugo spelare där Björn är topprankad. Petra: ”Efter lyxturneringen i Sitges har vi hamnat i Mondragon i Baskien, en by inklämd mellan bergen. Resan hit gick med tåg från Barcelona. Det tog cirka fem timmar. En anknytningsbuss från stationen före Bilbao tog oss till Mondragon. Det var en hemsk bussfärd. Chauffören körde fort på smala vägar, och bussen krängde hit och dit. Vi var rätt åksjuka när vi kom fram vid tiotiden på kvällen.”

Björn återhämtade sig i alla fall från den resan, tillräckligt för att vinna i rond 1 och 2. Turneringen spelas över sex ronder.

Resultatservice

* * * * *

Jonny Hector inledde med två vinster i Øbro Nytår. Foto: Lars O A Hedlund 

KÖPENHAMN. Jonny Hector missar sällan Øbro Nytår, och liksom många gånger tidigare är han topprankad i denna traditionella öppna turnering i mellandagarna. En partiställning från första akten med Jonny i huvudrollen:

Lars Erik Linderod – Jonny Hector 
Svart drar

Den korrekta repliken här är 26...Lc3+ 27.Kc1 Tb1+! 28.Kxb1 Tb8+ 29.Kc1 Tb1+! 30.Kxb1 Db8+ med matt, ett klassiskt dubbelt tornoffer. Jonny valde i stället en plebejisk avslutning: 26...Df6 27.c3 Lxc3+ 28.Kc1 Lxd2+ 29.Kxd2 gxf530.uppg.

Det blev vinst även i andra ronden, så han kunde pendla hem till Helsingör med 2 poäng i bagaget.

Resultat och partier.