fredag 28 december 2018

Snabbschacks-VM – dag 3

Daniil Dubov, världsmästare i snabbschack. Foto: Lennart Ootes 

Efter remin mot Daniil Dubov i dagens första rond i Sankt Petersburg avslöjade Magnus Carlsen något om sina svårigheter inför det mötet i en NRK-intervju: ”Det är psykologiskt svårt att spela mot någon som vet allt om min repertoar.” Genast väcktes misstanken att Dubov var världsmästarens hemlige sekundant i samband med VM-matchen i London. Carlsens manager Espen Agdestein bekräftade lite senare att Dubov faktiskt var den som ingick i sekundantteamet i Thailand tillsammans med Laurent Fressinet, Nils Grandelius och Jan Gustafsson.

Så var det med den saken. Carlsen förstärkte sitt team med en 22-årig kommande snabbschacksvärldsmästare från Ryssland. Återstår att se vad som händer på den fronten om Carlsen får en rysk utmanare i VM-matchen 2020.

Partiet i fråga slutade utan större dramatik med remi efter 26 drag. Det var början på en underbar dag för Dubov som slutade med att han obesegrad tog hem VM-titeln med 11 poäng. Förstapriset var på 60 000 dollar, motsvarande ungefär 538 000 kronor. Carlsen slutade på en delad andraplats – femma efter särskiljning – och fick trösta sig med cirka 325 000 kronor.

Pontus Carlsson spottade upp sig tredje dagen och slutade på 87:e plats med 8 poäng.

I damklassen var Ju Wenjun i särklass och hon försvarade sin VM-titel i snabbschack från förra året. Pia Cramling var rankad på 23:e plats och det blev också hennes placering i resultatlistan.

Det har varit svårt att slita sig från datorskärmen under de tre dagarna med snabbschack på högsta nivå, dels på grund av dramatiken på brädena men också för att två proffsiga kommentatorer har förmedlat dramat på ett utmärkt sätt. De första tio minuterna den första dagen irriterades jag något av att Jevgenij Mirosjnitjenko och Peter Leko inte sällan pratade i mun på varann, men det kom jag snabbt över. De har ju oftast intressanta synpunkter på både partiställningarna och spelarna. De båda är energiska timme efter timme och när Mirosjnitjenko efter sju timmars kommentering igår nästan utan paus förklarade att han var väldigt trött så hade jag stor förståelse för det. Det är två samspelta stjärnkommentatorer i aktion.

Och visst har det bjudits på vackra drag och kombinationer. Här ett exempel från sista ronden:

Igor Kovalenko – Konstantin Sakajev
Vit drar

Vilket är vits bästa drag? Lösningen finns sist i dagens inlägg.

Resultatservice
Öppen klass
Damklassen

Nu står blixt-VM på programmet i två dagar.

* * * * *

Rilton Cup – rond 2

Johan Furhoff mötte en stormästare och det blev remi. Foto: Lars O A Hedlund 

Tiger Hillarp Persson anslöt sig till spelarna på 2 poäng med vinst mot Jung Min Seo. Tiger och Patrik Lyrberg är de två svenska spelarna i den stora tätgruppen. Imorgon har Tiger vit mot topprankade Tamir Nabaty, medan Patrik har vit mot GM Jaime Santos. Nu börjar det på allvar.

En partiställning från ett av toppborden:

Nagpal Vardan – Michail Kobalia
Vit drar

Det hänger som synes inte någon skylt om halsen på c5-bonden. Då skulle det vara med varningstexten ”Observera: giftig!” Nagpal Vardan föll för frestelsen: 23.Dxc5?? Td1+ 24.Txd1 Dxc5 och svart vann. Alternativet 24.Kg2 Td2+ 25.Kg1 Dxc5 26.Txc5 Txb2 är lika illa.

Johan Furhoff är en spelare som åtminstone förr i tiden kunde tänkas dra till med en Kungsgambit. Månne han har blivit gammal och försiktig … Idag spelade han remi mot GM Fabien Libiszewski, men det var inte med i direktsändningen så jag vet inte om det var någon gambit inblandad. Noterbart är också att Hampus Sörensen håller stilen – nu med vinst mot den högre rankade färingen Högni Egilstoft Nielsen.

Resultat och partier.
Lars O A Hedlunds bilder

* * * * *

Mikael Helin offrade åter damen. Foto: Lars O A Hedlund 

MAX WAHLUND:
I skuggan av den stora turneringen pågår Rilton Elo för spelare upp till 2200 i rankning. En av spelarna är Mikael Helin, som jag tycker snart borde slippa betala startavgift till sina turneringar. Han bör få startpengar istället – eller åtminstone i likhet med Magnus Carlsen i Sankt Petersburg ett eget dedikerat bord med direktsändning. När Helin spelar blir det alltid underhållning. I fredagens andra rond offrade han damen redan i öppningen. Inget osunt offer denna gång – kompensationen var god och matten kom efter ostraffbara 21 drag.

Oscar Jönsson – Mikael Helin
Dambondespel
1.d4 d6 2.Sf3 Sf6 3.e3 Sbd7 4.b3 e5 5.dxe5 dxe5 6.Lb2 Ld6 7.Sa3 e4 8.Sd4 c6 9.Sxc6


9...Lxa3 10.Sxd8 Lxb2 11.Sxf7 Lc3+ 12.Ke2 Kxf7 13.Tb1 Ke7 14.f3 Se5 15.Dc1 Td8 16.Da3+ Kf7 17.Td1 Le6 18.Txd8 Txd8 19.Dc5


19...exf3+ 20.gxf3 Td2+ 21.Ke1 Sxf3 matt

* * * * *

KÖPENHAMN. Idag var det enkelrond i Øbro Nytår och Jonny Hector hämtade hem ännu en vinst. Resultat och partier.

MONDRAGON. Björn Ahlander vann även i tredje ronden i Mondragon Open och är nu ensam i topp på 3 poäng. Imorgon har han svart mot fältets andre IM, spanjoren Alejandro FrancoResultatservice.

* * * * *

Kovalenko–Sakajev
33.Dxh6+!! uppg.
Det är ju matt i två.