fredag 14 december 2018

Malmö Open – dag 1

Andrerankade Nikoloz Kumsiasjvili mot Gustav Lindholm, SS Manhem. Foto: Lars Grahn 

En kvart efter rondstart kom Mikael Helin rusande in i Rådhushallen med resväskan i släptåg. Den rullade på marmorgolvet och det var inte ljudlöst. Han såg sig omkring och i bortre delen av spellokalen kunde han se motståndaren Ludvig Morell, en av Lunds ASK:s mest lovande juniorer, som vinkade in honom. Sportsligt, en snygg gest. När Mikael slog sig ner och gjorde sitt första drag hade han fyra minuter kvar av de tjugo varje spelare tilldelas i snabbschackspartierna (plus tio sekunder efter varje drag). Det går inte att lämna sådant tidshandikapp till 11-årige Ludvig, som vann.

Tjugo minuter efter rondstart hade Per Lindquist vunnit på walk over på förstabordet. Indiern Reddy Chakravarthi hade inte lämnat återbud och han dök inte upp. Snopet. Plötsligt var Pontus Sjödahl topprankad. Han och georgiern Nikoloz Kumsiasjvili är för övrigt de enda spelarna över 2400-strecket. Det måste vara det svagaste Malmö Open i mannaminne. Det förtar onekligen lite av glansen. 

Den ende stormästare på plats första dagen var grannen Stellan, men han har annat att tänka på denna helg. På söndag spelar han för SF Schwerin i tyska Bundesliga, Oberliga Nord Nord. (Schwerin är serieledare efter tre ronder och siktar nog på att avancera till division 2.)

Studiekomponisten Axel Ornstein är på plats och han hade sett en ställning i ett av första rondens partier som han möblerade upp på ett bräde. Jag fick i uppgift att lösa ett problem: det gällde att hitta det sämsta draget i ställningen, det enda drag som inte vann. Han valde rätt lösare, det problemet klarade jag galant. Det är mycket svårare för mig att finna det bästa draget i en ställning.

Jag fick veta att Nisse Renman har försökt övertala Axel att förstärka det svenska veteranlaget i olika mästerskap. (Personligt meddelande till Nisse: Axel börjar mjukna, fortsätt att bearbeta honom.)

I följande ställning, också från rond 1, kom Axel med ett bra förslag på hur vit kan vinna:

Nils Åkervall – Jung Min Seo 
Vit drar

I partiet följde 30.d4 cxd4 31.cxd4 Sg6 och ett remianbud som accepterades. Att c-linjen öppnades gynnar mest svart.

Axels förslag: 30.Sf7+! Kh7 (30...Sxf7 31.De8+ Kh7 32.Le4 matt) 31.De4+ Sg6

analys

32.h4! med idén h4-h5 och vit vinner. På 32...h5 följer 33.Df5.

Imorgon står tre snabbschacksronder och en rond med klassiskt schack på programmet.

Resultat och partier
Lars O A Hedlunds bilder