lördag 8 december 2018

Magnus Carlsen och Alpha Zero

Magnus Carlsen, världsmästare. Foto: fide.com

Så har då Magnus Carlsen bloggat om VM-matchen – se här! Hans nästa engagemang blir VM i snabbschack och blixt som arrangeras i Sankt Petersburg den 25–31 december. Det blir till att fira jul och nyår på andra sidan Östersjön. Sedan väntar den traditionella turneringen i Wijk aan Zee den 11–27 januari, där Fabiano Caruana är den ende som saknas av världens topp fem. 

Apropå VM-matchen i London så har det i skuggan av den genomförts en match mellan två ännu starkare spelare: Alpha Zero och Stockfish. Den första matchen dem emellan slutade med seger för AZ med 64–36 (vinstpartier: 28–0). Då menade kritiker att spelvillkoren missgynnade Stockfish. I en ny match dem emellan över tusen partier skulle man kunna hävda att förhållandet var det omvända. Hur som helst, nu segrade AZ trots det med 574,5–425,5 (vinstpartier: 155–6). Båda parter spelade naturligtvis på vinst i alla partier.

Chess24 har en utmärkt artikel om datordusten, och där har Matthew Sadler kommenterat fem av partierna på video. Utomordentligt intressant. Här rör det sig verkligen om schack i den högre skolan. Där ligger varje mänsklig varelse i lä i fråga om djupsinniga drag. Ingressen till ett av partierna:
Matthew calls this “one of my favourite games” and counts 7 pawn sacrifices from AlphaZero in total in “an absolutely fantastic attack”. He quotes DeepMind co-founded Demis Hassabis as describing this game as, “like chess from another planet”.
Jämfört med några av Alpha Zeros verk blir nästan varje mänskligt försök hötorgskonst.