måndag 30 december 2019

Blixt-VM i Moskva – dag 2

Lättnad och glädje, Magnus Carlsen har just vunnit särspelet mot
Hikaru Nakamura i blixt-VM. Foto: Fide.com 

Inte nog med att Magnus Carlsen är världsmästare i klassiskt schack, snabbschack och blixt, han är dessutom världsetta i rankningslistorna i alla tre disciplinerna. Det var när han vann särspelet mot Hikaru Nakamura som han passerade amerikanen på Fides rankningslista för blixt. Lägg därtill att han har spelat 107 långpartier i följd utan förlust. Det har varit ett fantastiskt schackår för norrmannen.

Vladimir Kramnik visade inga tecken på rostangrepp, han lade beslag på bronsmedaljen. En annan spelare som drog blickarna till sig var Alireza Firouzja. I rond 19 hade han Carlsen på fallrepet:

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 
Vit drar

Med tre sekunder kvar missade Firouzja den klara vinst som fanns med 66.g6. I stället drog han kungen till g4. Men kungen råkade falla och innan han fått den på fötter och omställt uret hade Firouzja förlorat på tid. Scenen finns i Olimpiu G. Urcans Twitter. Det går att konstruera en mattställning till och med utan bönderna så vit kan inte kräva remi.

Firouzja lämnade in en protest som gick ut på att Carlsen hade distraherat honom med en norsk svordom efter 65...Ld2-f4?. Det innebar att rond 20 sköts upp medan protesten behandlades. Men resultatet stod sig, Firouzja förlorade partiet.

I damklassen tog Kateryna Lagno hem VM-titeln för andra året i följd. Pia Cramling och Inna Agrest fick blygsamma placeringar liksom Pontus Carlsson i öppen klass.

Resultat
Öppen klass
Damklassen

Partier
Öppen klass
Damklassen

* * * * *

Milton Pantzar tog en stormästarskalp. Foto: Lars O A Hedlund 

Rilton Cup. De svenska elitjuniorerna tycks turas om att glänsa i Rilton Cup. I rond 4 var det Milton Pantzar som vann mot GM Kaido Külaots. Stormästaren offrade pjäs för att få fräs på ett kungsangrepp, men Milton neutraliserade alla försök i den vägen. Det blev till slut en mycket övertygande vinst. Om jag har räknat rätt – elomatematik är inte min favoritgren – så behöver Milton hösta in ytterligare 17 elopoäng för att passera pappa Pontus Sjödahl och ta över rollen som familjebäst. Det skulle ju kunna gå hand i hand med en IM-inteckning.

Efter fyra ronder leder Elshan Moradiabadi och Frode Urkedal på 4 poäng, en halv före Milton och Arsenij Nestorov. Erik Blomqvist hade en god chans att också rycka upp till 3,5 poäng, men i tidsnöden ...

Erik Blomqvist – Erlend Mikalsen 
Vit drar

64.Kb8
Med 64.Lb4!! hade löparen hållit springaren i schack. Kantböndernas kapplöpning tycks sluta med dött lopp efter 64...h4 65.a6 h3 66.a7 h2 67.a8D h1D

analys

men då är det dags för löparen att ta sig an en ny och ännu viktigare uppgift: 68.Dc8 matt!
64...Sc5 65.Lf2 Kc6 66.Lxc5 Kb5 67.Lb6 Ka6 68.Ld8 h4 69.Lxh4 Kxa5 remi
Synd på så rara ärtor.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder

* * * * *

Karlstad Open. Turneringsvinnaren Juri Krupenski var topprankad och släppte bara två remier på de åtta ronderna. Han slutade en poäng före Simon Silseth, Kim Nygren, Svein Rishovd och Isak Sjöberg. Resultat.

* * * * *

Två skrällande mobiler drev mig upp klockan fem i morse. Årets grymmaste uppvaknande. Sedan i väg till Kastrup med tandkrämen i separat plastpåse som föreskrivs. Allt som skulle med till Irland kom med.

På flygplatsen i Dublin väntade jag in Bengt Hammar under svåra förhållanden: det står ett piano i vänthallen och det borde absolut krävas någon form av licens för att tillåtas använda det. Nu blev det ett fruktansvärt klinkande med nybörjarskit på repeat medan jag var oändligt trött och mäkta hungrig. Det var som att brutalt väckas efter ett par timmars sömn och tvingas kolla på två nybörjare som just lärt sig pjäsernas gång spela samma ohyggligt dåliga blixtparti gång på gång medan du är på svältkur.

Nåväl, det blev en god eftermiddagsmåltid med Bengt på ett matställe nära hotellet som mer liknade ett mysigt vardagsrum än en pub. Bengt har för övrigt promoverats från The Irish Senior Championships till en av de två IM-turneringarna, den som även har Björn Ahlander i deltagarlistan. Peter Dalling och jag får tampas i veteranmästerskapet.

Få se, då är väl ursäkten för ett eventuellt dåligt resultat i hamn? Eh, en olycklig omställning av dygnsrytmen. Och om jag haft mer ork hade jag tagit en mer intressant bild. Det får bli en på hotellrummets vattenkokare.

Vattenkokare på vitt överkast. Foto: Lars Grahn (Tillägnad Marcel Duchamp)