lördag 14 december 2019

Malmö Open – dag 1

Siv Bengtsson mot Jonny Hector, en av fyra stormästare i Rådhushallen denna helg.
Foto: Lars Grahn 

Jag satt på en stol i Rådhushallen och upptäckte att den var omklädd. Det är samma stolar som stod här sommaren 1968 när Bent Larsen och Boris Spasskij drabbade samman i en kandidatsemifinal – den som inte redan köpt min bok om det evenemanget uppmanas att genast göra det! – men tyget de nötte är borta och ingen vet vilka två stolar i mängden som de satt på. Detta är helig schackmark, det känner jag varje gång jag kliver in i Rådhushallen. Om det funnits ett schackmuseum så borde de två stolarna och bordet stå där. Det rangliga hopfällbara bordet som användes för över femtio år sedan forslades förmodligen till soptippen för länge sedan. Men väggpanelen och vävnaden ovan den liksom den heltäckande takarmaturen finns kvar.

Här finns också många av Malmö Opens stamgäster. Nu hälsade jag bland andra på Tage Bengtsson, som kom på delad förstaplats vid premiären 1971. Den gången kom det 76 spelare från åtta nationer. Det internationella inslaget var faktiskt större då än nu.

Polske GM Bartlomiej Heberla, som spelar för Eksjö SK i elitserien, toppar startlistan. Han råkade i bryderier i rond 1 i mötet med Sven Johansson från En Passant Svedala.

Bartlomiej Heberla – Sven Johansson 
Vit drar

Här tog sig stormästaren en rejäl lutare. Det här är inte lätt. På 19.a3 med idén att mota bort löparen för att få tillfälle till Da4+ följt av slag på g4, så kan svart kontra med 19...Sxf2! 20.Dxf2 Tdf8. Han kan hösta in kvaliteten på d8, men efter 19.Lxd8 Kxd8 20.Lf5 Db5+ 21.Ld3 Dc5 22.Dxc5 Lxc5 har svart fin kompensation. Heberla fann ett överraskande drag som gav full utdelning.
19.Lf5!? Sxf2??
Det hade varit en öppen affär efter 19...Sf6.
20.Txd5+ Ld6


21.Lxe6+
Det faller sig lätt att offra löparen när det är matt på lut.
21...Ke8 22.Lf7+ Kxf7 23.Df5+ Ke8 24.De6+ Le7 25.Dxe7 matt

Tiger Hillarp Persson är inte den som väjer för komplikationer, han lever farligt. Men i regel klarar han sig helskinnad ur vådligheterna, som i rond 2 mot Lars Andersson från SS Allians Skänninge.

Tiger Hillarp Persson – Lars Andersson 
Svart drar

Här kan man ägna sig åt tankeläsning. Andersson valde förmodligen bort 34...Txf2 på grund av 35.Lc3+ följt av slag på b6. Men saken är den att efter 34...Txf2! 35.Lc3+ Kh7 36.Txb6 Tc2!

analys

finns det ett dödligt matthot på första raden, och efter 37.Tb1 Txc3 står svart på vinst.

Andersson spelade i stället 34...a5 men fick ett par drag senare åter chansen att slå på f2. Men Tigers skyddsängel tog sin uppgift på allvar under sitt fredagspass; Tiger vände och vann.

Och nu väntar den grymma lördagen med schack från tidig morron till sen kväll. Malmömaran.

Resultat
Partier
Lars O A Hedlunds bilder

* * * * *

Fide GP-turnering i Jerusalem – dag 3

David Navara är klar för kvartsfinal. Foto: Niki Riga, World Chess

De två första dagarna beklagade sig kommentatorn Jevgenij Mirosjnitjenko över trötthet efter att ha tjänstgjort i den ryskspråkiga kommentatorstudion vid GCT-slutspelet. Maxime Vachier-Lagrave har däremot försökt tona ner talet om hur engagemanget i London kan tänkas påverka hans spel i Jerusalem. På samma tema har Pentala Harikrishna fört fram att han för sin del hade fullt upp med spel i kinesiska ligan veckoändan före GP-turneringen. Det är tätt mellan givarna för världseliten.

På tredje dagen fick Mirosjnitjenko hjälp med kommenteringen av Ernesto Inarkijev, medan MVL och Harikrishna fick försöka klara sig på egen hand mot Veselin Topalov respektive Sergej Karjakin. MVL vann sin match medan Harikrishna förlorade mot Karjakin efter nio remier. Det sista partiet var ett harmageddonparti.

Vad gäller de två platserna till kandidatturneringen: Alexander Grisjtjuk har alltså tagit den ena platsen medan Sjachrijar Mamedjarov inte längre har någon chans till den andra efter matchförlusten Dmitrij Jakovenko. Det är MVL och Jan Nepomnjasjtjij som gör upp om den andra platsen från GP-serien.

Anish Giri bjöd remi efter tio drag med vit mot Wei Yi i andra matchpartiet. Bestraffningen kom i andra särspelspartiet:

Wei Yi – Anish Giri 
Vit drar

34.Sxf6+! Lxf6 35.De8+ Kg7 36.Dxd7+ uppg.
Om 36...Dxd7 så 37.Lxf6+ Kxf6 38.Txd7.

Det finns för övrigt ett nordiskt inslag i GP-turneringen: Arild Rimestad är biträdande domare.

Maxime Vachier-Lagrave – Veselin Topalov 3–1 
Dmitrij Andreikin – Radoslav Wojtaszek 2,5–1,5

Wesley So – Yu Yangyi 1,5–0,5 
Jan Nepomnjasjtjij – Boris Gelfand 3–1

Wei Yi – Anish Giri 2,5–1,5 
Sergej Karjakin – Pentala Harikrishna 4,5–4,5 (harmageddon)

David Navara – Wang Hao 4,5–3,5 
Dmitrij Jakovenko – Sjachrijar Mamedjarov 3,5–2,5

Partier

Kvartsfinaler
Maxime Vachier-Lagrave – Dmitrij Andreikin 
Wesley So – Jan Nepomnjasjtjij

Wei Yi – Sergej Karjakin 
David Navara – Dmitrij Jakovenko

* * * * *

WGP-turneringen i Monte Carlo – rond 10

Humpy Koneru mot Pia Cramling och remi. Foto: Patrick van Hoolandt 

Inför sista ronden har Alexandra Goryatjkina en poängs marginal till Humpy Koneru och Alexandra Kosteniuk, som var den enda vinnaren i näst sista ronden. Pia Cramling är kvar på +1.

Valentina Gunina spelar med en stor halsduk lindad runt halsen. Man anar att hon inte är vid bästa hälsa. Hon är fast förankrad på sistaplatsen. Idag var Gunina åter illa ute men remin gör nog inte mycket för att pigga upp henne.

Valentina Gunina – Maria Muzytjuk 
Svart drar

Muzytjuk spelade 22...Kh8 och Gunina lyckades slinka. Det hade hon inte gjort efter en bondestorm: 22...c4 23.Lb1 b5 och det finns inte något vettigt mot hotet b5-b4. Det tjänar ingenting till att dra undan springaren: 24.Scd1 b4 25.Da4 Ld7 med damfångst.

Ställningen efter tio ronder:
Alexandra Goryatjkina 7; Alexandra Kosteniuk och Humpy Koneru 6; Harika Dronavalli, Anna Muzytjuk, Kateryna Lagno och Pia Cramling 5,5; Maria Muzytjuk 5; Nana Dzagnidze 4,5; Elisabeth Pähtz och Xue Zhao 4; Valentina Gunina 1,5 poäng.

Partier

* * * * *

Chess House GM Aarhus. Det blev idel vinstpartier i rond 3. Axel Smith hamnade i ett slutspel där han hade torn och löpare mot torn. Slutspelsbasen förkunnade remi men det är lätt att halka i det slutspelet och det var vad Mikkel Manosri Jacobsen råkade ut för. Axel fullföljde då i säker stil och satte matt i 115:e draget. Jesper Thybo drabbades av punktering i den planerade resan mot GM-normen, han förlorade mot Henrik Danielsen. Punkteringar går som bekant att laga.

Turneringstabellen – klicka på resultatet av partiet och du får det genomspelbart.