fredag 13 december 2019

Fide GP-turnering i Jerusalem – dag 2

Pentala Harikrishna och Sergej Karjakin är ett av sju par som ska upp i särspel.
Foto: Niki Riga, World Chess 

Inför denna den sista GP-turneringen uppskattade Maxime Vachier-Lagrave sina möjligheter att kvalificera sig till kandidatturneringen till femtio procent. Nu får hans chans att gå vidare till kvartsfinal i Jerusalem betraktas som god. Efter två remier mot Veselin Topalov väntar ett särspel med snabbschack och blixt där MVL är rankad tvåa respektive artonde i världen med Topalov klart distanserad i båda disciplinerna.

Dagens remier fick en glädjande konsekvens för en av åskådarna hemmavid: det innebär att Alexander Grisjtjuk är klar för kandidatturneringen. Det är något med att det för ett par konkurrenter krävdes matchseger utan särspel. Matchseger med särspel ger nämligen inte lika många GP-poäng. 

Det finns spelare som tydligen betraktar långpartierna som transportsträckor till särspel. Jan Nepomnjasjtjij bjöd remi efter tio drag med vit mot Boris Gelfand i första partiet, och Gelfand såg ingen anledning att tacka nej. Nepos remistrategi höll dock på att bestraffas för i andra partiet var han mycket illa ute.

Boris Gelfand – Jan Nepomnjasjtjij 
Vit drar

Gelfand behöll vinstchanser med 23.Sxf5 men det finns ett ännu bättre drag: 23.Db2!, till exempel 23...f6 24.Sg5! De7 25.Tae1 h6 26.Sgf7! Sxf7 27.Sxf5 Dd7

analys

Och nu ett avgörande pjäsoffer: 28.Sxg7! Kxg7 29.Dxf6+ Kg8 30.Td1 Dc7 31.Dg6+ Kf8 32.Txf7+ Dxf7 33.Tf1 Dxf1+ 34.Kxf1


med ett slutspel där damen övertrumfar tornen. Men kommen så långt har vi kanske lämnat den mänskliga avdelningen bakom oss.

Det var bara ett parti andra dagen som slutade utan delad poäng. Det var Wesley So som vann mot Yu Yangyi, och därigenom är So den ende som får en vilodag före kvartsfinalerna.

Veselin Topalov – Maxime Vachier-Lagrave remi, remi 
Radoslav Wojtaszek – Dmitrij Andreikin remi, remi 

Wesley So – Yu Yangyi 1,5–0,5 
Jan Nepomnjasjtjij – Boris Gelfand remi, remi 

Wei Yi – Anish Giri remi, remi 
Pentala Harikrishna – Sergej Karjakin remi, remi 

David Navara – Wang Hao remi, remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Dmitrij Jakovenko remi, remi

Partier

* * * * *

WGP-turneringen i Monte Carlo – rond 9

Pia Cramling mot Anna Muzytjuk och remi. Foto: Patrick van Hoolandt 

Maria Muzytjuk pressade Alexandra Goryatjkina som dock lyckades bärga en halv poäng. Eftersom Humpy Koneru förlorade mot Elisabeth Pähtz utökades Goryatjkinas ledning till 1 poäng med två ronder kvar. Pia Cramling har fortsatt +1 efter remi mot Anna Muzytjuk.

Anna Muzytjuk – Pia Cramling 
Vit drar

Här finns det olika sätt för vit att befästa klar fördel, men det som följde antyder att Muzytjuk satsade på att fånga Pias dam om hon antog bondeoffret på c2.
25.Ta3?! Dxc2 26.Tc1
Efter 26.Sec3 Lxd5 27.Tc1 Dxc1+!? 28.Dxc1 Lb7 får vi en ställning liknande den som kunde ha uppstått i partifortsättningen.
26...Db2 27.Tb3 Da2 28.Ta3 Db2 29.Tb3 Da2 30.Tcb1 Lxd5 31.T3b2 remi


Det finns fortfarande liv i ställningen. Efter 31...Dc4 32.Tc1 Dxc1+!? 33.Dxc1 Tbc8 34.Dd2 Lb7 har svart intressant kompensation för damen. Det kunde ha blivit spännande förvecklingar.

Ställningen efter nio ronder:
Alexandra Goryatjkina 6,5; Harika Dronavalli och Humpy Koneru 5,5; Alexandra Kosteniuk, Anna Muzytjuk, Kateryna Lagno och Pia Cramling 5; Maria Muzytjuk 4,5; Nana Dzagnidze 4; Elisabeth Pähtz och Xue Zhao 3,5; Valentina Gunina 1 poäng.

Partier

* * * * *

Chess House GM Aarhus. Jesper Thybo är högst rankad i sällskapet och har säkert siktet inställt på GM-normen. Han är ensam om att ha öppnat med två vinster. Axel Smith har mött två av de fyra med elo 2500+ och har spelat två kampremier.

Turneringstabellen – klicka på resultatet av partiet och du får det genomspelbart.

* * * * *


Erik Jarlnæs: ”På vej til Moskva (for at undervise) læste jeg Aeroflots flymagasin og her fandt jeg sørme Karjakin reklamere for et ur.”