måndag 23 december 2019

Fide GP-turnering i Jerusalem – dag 11

Jan Nepomnjasjtjij och hans sekundant Vladimir Potkin. Foto: Niki Riga, World Chess

I andra finalpartiet offrade Wei Yi två lätta pjäser för att få till ett avgörande kungsangrepp. Det blev ett matthot:

Jan Nepomnjasjtjij – Wei Yi 
Vit drar

Jan Nepomnjasjtjij behövde remi för att vinna finalen och säkra en plats i kandidatturneringen. Han kunde ha parerat matthotet med 23.Lxb6 cxb6 24.Sh2 och spelat på vinst med pjäs över. Men han föredrog av naturliga skäl en fortsättning som mer eller mindre ställde Wei Yi inför valet att ta ut remischackar eller duka under.
23.Se3(!) fxe3 24.Lxe3 Dg3 25.Lxh6 Df3+ 26.Kh2 Dg3+ remi

Nepo kom till Jerusalem utpumpad efter GCT-slutspelet i London. Första partiet i GP-turneringen var en tiodragsremi med vit mot Boris Gelfand, en match som Nepo vann efter särspel. Han menade att det var hans svåraste match i Jerusalem. Till sin hjälp hade han sekundanten Vladimir Potkin på plats och det fanns dessutom en sekundant i Moskva som han inte ville namnge. Sådant är ju ofta hemligt nu för tiden. Det är första gången Nepo är VM-kandidat.

Följande åtta spelare är kvalificerade till den dubbelrondiga kandidatturneringen i Jekaterinburg i mars–april med placering i världsrankningen inom parentes:

Fabiano Caruana 2822 (2)
Ding Liren 2801 (3)
Alexander Grisjtjuk 2777 (5)
Anish Giri 2769 (8)
Jan Nepomnjasjtjij 2767 (9)
Tejmur Radjabov 2765 (10)
Wang Hao 2756 (16)
Kirill Aleksejenko 2704 (37)

Det finns ett litet frågetecken för Aleksejenko. Ryska Schackförbundet står som arrangör av kandidatturneringen och bestämmer vem som ska ha wildcard. Det beslöts i ett tidigt skede att det skulle gå till en rysk spelare, om det fanns någon där som uppfyllde de minimikrav som Fide ställt. Nu när det finns två andra ryssar i deltagarlistan har många tryckt på för att ersätta Aleksejenko – som kommer i fråga efter tredjeplatsen i Fides Grand Swiss – med världsfyran Maxime Vachier-Lagrave. Det är mindre troligt att arrangören bryter löftet mot i det här fallet Aleksejenko.

Final
Jan Nepomnjasjtjij – Wei Yi 1,5–0,5

Partier

* * * * *

Sitges Open – rond 10

Anton Korobov säkrade turneringssegern med en solid remi. Foto: Lennart Ootes 

Nikolaj Zadruzny och Hampus Sörensen var ofta med bland sensorbrädena under Sitges Open, det brukar vara ett bra tecken. De fick ihop 5,5 poäng på de tio ronderna, och de kunde sätta in 24 respektive 20 poäng på sina elokonton. För dem väntar närmast Rilton Cup med start på fredag.

Anton Korobov var solo i topp på 8,5 poäng. För hans del väntar härnäst snabbschacks- och blixt-VM med start på torsdag i Moskva. Där finns bland andra Magnus Carlsen bland konkurrenterna.

Svenska spelarnas resultat
Partier